Deze spinazie-tijmflapjes zijn heerlijk als ze net uit de oven komen, maar afgekoeld lenen ze zich prima als feesthapje of lunchtrommelvuller. Als je ricotta gebruikt, is het lekker om Parmezaanse kaas toe te voegen. Met de geitenkaas is dat niet nodig.
Wat heb je nodig?
(voor 6 personen)
Voor het deeg
250 g bloem
snufje zout
125 g koude ongezouten boter, in blokjes
ongeveer 75 ml koude melk
Voor de vulling
350 g spinazie, dikke steeltjes verwijderd
1 el koolzaad- of olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
125 g zachte geitenkaas of ricotta
50 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt (indien gewenst)
snufje versgeraspte nootmuskaat
handvol takjes tijm (vooral citroentijm is lekker), alleen de blaadjes, gesneden
1 tl fijngeraspte citroenschil (indien gewenst)
1 ei, losgeklopt
zeezout en versgemalen zwarte peper
Zo maak je het!
Maak eerst het deeg. Zeef de bloem en het zout of mix ze in de foodprocessor. Voeg de boter toe en wrijf deze erin met je vingertoppen, of doe de blokjes in de foodprocessor tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Roer er de koude melk door, scheutje voor scheutje, tot het deeg net samenhangend is. Leg het op een werkblad en kneed kort door in een balvorm. Verpak deze in keukenfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Voor de vulling was je de spinazie grondig en doe je deze met het aanhangende water in een pan. Deksel erop en op middelhoog vuur de spinazie laten slinken. Giet af in een vergiet. Zodra de spinazie genoeg is afgekoeld, knijp je er zo veel mogelijk vocht uit. Snijd in grove stukken. Verhit intussen de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig zijn. Roer de spinazie erdoor en laat afkoelen. Doe de spinazie in een schaal en voeg de geitenkaas of ricotta toe, Parmezaanse kaas ook als je die gebruikt, en de nootmuskaat, tijm, citroenschil als je die gebruikt, ongeveer de helft van het ei en flink wat zout en peper. Goed mengen.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 26 x 39 cm, 3 mm dik, en snijd deze in 6 vierkantjes van 13 cm. Kwast wat water over de randen. Verdeel het spinaziemengsel over de vierkantjes, vouw de vierkantjes diagonaal dubbel en knijp de randen goed dicht. Kwast er de rest van het ei overheen en maak bovenop een gaatje met een scherp mesje. Leg de pakketjes op de bakplaat en zet 25-30 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Eet ze warm of koud.
Meer lekkere recepten?
Dit recept komt uit het kookboek ‘Veg! het River Cottage boek – met groenten in de hoofdrol’ van Hugh Fearnley-Whittingstall (ISBN: 978 90 230 1365 5) van Uitgeverij Becht en is voor € 24,95 onder andere te krijgen bij www.bol.com. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij boekhandels, warenhuizen, cadeauwinkels en de grotere warenhuizen.