Eten

Dag 34 | Recept: zoet-hartige couscous met kip

couscousklein.png

Couscous is een van de bekendste gerechten uit de Marokkaanse keuken en ook Rhimou el Ahmadi’s dochter is er dol op. Rhimou is een van de twintig Marokkaanse vrouwen die haar kookkunsten deelt in het boek Melk & dadels. Een daarvan is deze zoet-hartige couscous met kip. 

Wat heb je nodig:

(4 personen)

  • 1 plukje saffraan (circa 10 draadjes, afhankelijk van de kwaliteit)
  • 8 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje verse gember (ca. 3 cm)
  • bosje peterselie
  • olijfolie/zonnebloemolie
  • 400 g kip (bijv. dijen)
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • peper, zout
  • eetlepel kaneelpoeder
  • 400 g couscous (middel)
  • 3 eetlepels smen (of gezouten roomboter)
  • 200 g rozijnen

Zo maak je het:

Week de saffraan in een klein scheutje lauwwarm water. Pel de uien en de knoflook. Rasp 2 uien en de knoflook fijn. Snijd de rest van de uien in halve ringen. Schil en rasp de verse gember. Snijd de peterselie fijn. Verhit een scheutje olie (alleen olijfolie of mix) in een pan (of in het onderste deel van de couscoussière, een speciale stoompan). Bak de kip rondom goudbruin. Voeg geraspte ui, knoflook en gember toe. Voeg ook de droge gember, kurkuma, komijn, peper en zout naar smaak en de helft van de kaneel toe. Bak alles kort mee. Voeg dan wat warm water toe totdat de kip onderstaat. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Besprenkel de couscous met circa 1 dl warm water, wat zout en 1 eetlepel olijfolie en wrijf met je handen de korrels los totdat ze allemaal een beetje glimmen. Doe de couscous in het bovenste deel van een couscoussière of stoompan en stoom circa 10 minuten. Schep de 1x gestoomde couscous in een grote schaal en laat iets afkoelen. Besprenkel met circa 0.5 dl water, wrijf de korrels los en stoom de couscous nog eens 10 minuten. Schep de 2x gestoomde couscous weer in de schaal en herhaal de vorige stap. Voeg zout naar smaak en de smen of boter toe en stoom voor de laatste keer. Verhit intussen een flinke laag (zonnebloem)olie in een koekenpan en bak hierin op matig vuur de uien zachtjes gaar en goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en kaneel. Voeg als de uien bijna gaar zijn de rozijnen toe en laat ze zacht worden. Wil je het iets zoeter? Voeg dan een schepje suiker toe. Verdeel de warme couscous over een grote schaal, schep de kip uit de bouillon erop en verdeel hierover het uien-rozijnenmengsel. Schep wat bouillon erover. Geef de rest van de bouillon er apart in een kom bij om aan tafel naar smaak over de couscous te scheppen.

melk-en-dadels

Melk & Dadels

Dit recept is afkomstig uit het boek Melk & dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders waarin de lievelingsgerechten van 20 bekende en onbekende Marokkaanse moeders en hun kinderen centraal staan. De recepten zijn in een mondelinge traditie van generatie op generatie, van moeder op dochter doorgegeven en steeds verder geperfectioneerd. Het boek is geboren uit liefde voor de Marokkaanse keuken en de wens om dit culinair erfgoed niet verloren te laten gaan. Bestel Melk & dadels, uitgegeven door ROSE stories, online via Bol.com voor € 24,95

Winnen?

Margriet geeft vijf exemplaren van Melk & Dadels weg. Wil je hier kans op maken? Vul dan snel dit winformulier in!


Bron fotografie | Saskia van Osnabrugge

Ook interessant