Eten

Dag 27 | Recept: Oosterse gegrilde tonijn met ronde rijst, paksoi, knoflook en koriander

tonijn-2.png

Vandaag koken we Aziatisch met gegrilde tonijn met ronde rijst, paksoi, knoflook en koriander.

Wat heb je nodig?

. ± 250 gram gekookte ronde zilvervliesrijst (± 35 minuten kooktijd!)
· 4 Stukken (moten) verse (geen bluefin!) tonijn
· 1 à 2 rode (Spaanse) pepers, in dunne reepjes (met zaadjes)
· 5 Bosuitjes, in dunne reepjes, het groen mag je ook opsnijden
· 1 Stuk verse gember ten grootte van een duim, geraspt
· 2 Flinke (of 3 kleinere) tenen knoflook, in kleine reepjes
· 5 Stengels paksoi, in reepjes van ongeveer 1 cm
· 1 Limoen
· Japanse sojasaus zonder gluten
· 3 Eetlepels sesamolie
· Klein bosje koriander, heel fijngesneden
· Verse zwarte peper uit de molen

Zo bereid je het!

Zorg dat alle ingrediënten (gesneden, gekookt, geraspt) klaarstaan. In elk diep bord schep je genoeg rijst voor 1 persoon. Niet te veel, vergeet niet dat er nog van alles bovenop komt. Marineer de tonijn even in een beetje (kleine eetlepel) sesamolie. Maal hier wat peper over aan beide kanten. Verhit een grillpan en bak de moten tonijn ongeveer 2 min. aan elke kant, hij moet nog rosé zijn aan de binnenkant. Leg de tonijn daarna even apart, je kunt hem afdekken met een bordje, of inpakken in aluminiumfolie. Verhit een wok en giet hier de rest van de sesamolie in. Voeg er nu de rode peper, de bosuitjes, de gember en de knoflook aan toe. Schep snel om op hoog vuur totdat het zacht begint te worden (na een kleine minuut). Voeg nu de paksoi toe en schep alles om totdat ook de paksoi glazig is geworden. Nu een flinke scheut (naar smaak!) van de sojasaus. Haal direct van het vuur en meng dit door de rijst. Snijd de tonijn in stukjes, je kunt kiezen voor plakjes of kleine stukjes, wat je zelf lekker vindt. Verdeel de rijst over de borden en schep op elk bord op de rijst ¼ van de gesneden tonijn. Drapeer hier de koriander op en wat druppels limoen. Serveer met het flesje sojasaus zodat je later, aan tafel, nog eventueel iets kunt toevoegen.

–> Tip van Jacqueline:  Je kunt ook nog haricots verts en/of paddenstoelen (zoals shiitake) toevoegen. Voeg meer of minder rode pepers toe, naar smaak. Pas op met de koriander, indien je hier te veel van gebruikt kan het te overheersend zijn.

Meer lekkere recepten?

kookDit recept komt uit het kookboek ‘Het tempel kookboek’ van detox-coach Jacqueline van Lieshout (isbn: 978 90 230 1365 5) van Uitgeverij Kosmos en is voor € 22,95 onder andere te krijgen bij bol.com. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij boekhandels, warenhuizen, cadeauwinkels en de grotere warenhuizen.

Ook interessant