Eten

Dag 21 | Recept: zalm, broccoli en aardappeltjes

zalmbroc.png

Perfect voor een doordeweekse dag: aardappelen, broccoli en verse zalm uit de oven.

Wat heb je nodig? 
Voor 4 personen

• Krieltjes in de schil (± 100 gram per persoon)
• 1 grote stronk broccoli
• 1 groot stuk zalm (voor 4 personen)
• 1 teentje knofl ook, in plakjes gesneden
• Zeezout
• Versgemalen zwarte peper
• Verse of gedroogde dille
• 2 grote handen gemengde groene bladsalade (bijvoorbeeld frisee, lollo rosso, lollo bianco, rucola enzovoort)
• Sap van ½ citroen (de andere helft kun je gebruiken voor bij de zalm)
• Flinke scheut olijfolie extra vierge
• Verse basilicumblaadjes voor door de sla (handje)

Hoe maak je het?

Broccoli
Stoom deze (in een stoompan of in een stoomoven) gedurende ongeveer 15 minuten (misschien korter in de stoomoven, het ligt eraan of je houdt van knapperig of iets zachter).

Aardappeltjes
Was en/of borstel deze schoon en kook ze. Prik af en toe met een vork erin en wanneer je ze zacht genoeg vindt (niet zo zacht dat ze uit elkaar vallen), haal ze dan van het vuur. Je kunt ze nu zo laten, bestrooien met wat zout en peper maar ook marineren zoals beschreven in het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel (pagina 88). Je kunt ze ook bakken of doormidden snijden, marineren en in de oven nog wat verder garen (in de ovenschaal bij de zalm bijvoorbeeld).

Zalm
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de zalm in een ovenschaal en giet hier olijfolie overheen. Snijd met een scherp mes inkepingen in de zalm en steek hier de plakjes knoflook in. Besprenkel de zalm met dille en maal de peper erover. Voeg eventueel nog wat zeezout toe. Snijd de andere helft van de citroen in plakjes en leg dit over de zalm. Je kunt ook nog een beetje sap over de zalm knijpen. Zet de zalm gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

Sla
Meng de sla met het sap van de ½ citroen, de verse basilicumblaadjes en olijfolie.

Meer lekkere recepten?

kookDit recept komt uit het kookboek ‘Het tempel kookboek’ van detox-coach Jacqueline van Lieshout (isbn: 978 90 230 1365 5) van Uitgeverij Kosmos en is voor € 22,95 onder andere te krijgen bij bol.com. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij boekhandels, warenhuizen, cadeauwinkels en de grotere warenhuizen.

–> Tip van Jacqueline: Je kunt natuurlijk andere vis en/of andere groenten gebruiken. Het is ook lekker om wat pesto, tapenade of verse chèvre door de groenten te mengen.

Ook interessant