Eten

Dol op koffie en dessert? Probeer dan eens een custardo

dol-op-koffie-en-dessert-probeer-dan-eens-een-custardo.jpg

Een kopje koffie toe? Of toch een dessertje? Waarom kiezen, als je de twee ook kunt combineren. Misschien ben je al bekend met een affogato, een shot hete espresso over een bolletje vanille-ijs, maar er is meer. Zó maak je een custardo, je nieuwe favoriete koffie-dessert. 

Schotel jij je gasten voortaan een echte custardo voor? 

Wat is custardo? 

Het bewijs dat alles in het Italiaans net iets mooier klinkt: custardo is op z’n Hollands eigenlijk gewoon eierkoffie. Dat klinkt niet heel smakelijk, toch is dit het wel. Door ei aan je koffie toe te voegen, verdwijnt de bittere smaak en ontstaat er een zachte, romige structuur. En deze eierkoffie, ofwel custardo, is geen nieuwe hype, maar ontstond al rond 1800 in Amerika toen Scandinavisch immigranten het slappe Amerikaanse bakkie pleur wilde opvrolijken. En ook in Vietnam is deze koffiedrank al jarenlang doodgewoon. Al gaan ze daar nog een stapje verder en voegen ze naast ei ook boter en kaas toe. Door dit te mengen met hete koffie ontstond er een cappuccino, die ze door het gebrek aan verse melk jaren geleden anders niet konden maken in Vietnam.  

Lees ook: Dol op chocola? Dít alternatieve dalgona-drankje verovert het internet

Zelf aan de slag

We snappen dat je misschien wat afgeschrikt raakt door de eierdooiers, toch is de custardo zeker het proberen waard. Het lijkt qua smaak op de combinatie van vanille-ijs met koffie, alleen gebruik je in plaats van ijs een custard. Je maakt je eigen custardo met de volgende ingrediënten:

  • 100 gram eierdooiers
  • 250 gram volle melk 
  • 250 gram double cream (te koop in de supermarkt, maar je kunt ook mascarpone gebruiken)
  • 100 gram basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract 

Klop je eierdooiers met de basterdsuiker tot een glad mengsel. Mix vervolgens in een andere grote pan je melk met de double cream room. Wanneer je dit tot een roommengsel hebt geroerd, kun je de vanille toevoegen. Breng dit vervolgens op hoog vuur aan de kook en zet dit uit als het kookt. Giet daarna je eimengsel toe aan de room en blijf goed kloppen, zodat er een dikkere structuur ontstaat. Dit moet een beetje lijken op de dikte van drinkyoghurt. Houd het vuur hierbij echt uit, anders gaat het ei stollen. Je kunt hierna je mengsel ook nog zeven, zodat je zeker weet dat er geen klontjes in zitten. Schenk vervolgens je romige mengsel op een hete espresso en je koffie-dessert is klaar. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Nouveau, Culy
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant