Crème brûlée Eten - Margriet
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Crème brûlée

Het geliefde klassieke Franse dessert.

Crème brûlée is een van de beroemdste nagerechten ter wereld. De klassieker is romig van smaak, met een perfecte toplaag van gekarameliseerde suiker. Maar hoe maak je dit ideale toetje?

Voorbereiding: 20 min
Bereidingstijd: 25 – 30 min
Aantal porties: 6

Ingrediënten
1 vanillestokje
6 ¼ dl slagroom
8 eierdooiers
60 g fijne tafelsuiker
3 eetlepels poedersuiker

Bereiding
Snijd het vanillestokje open in de lengte en doe het in de steelpan. Giet de room in de pan en breng het tegen de kook aan. Neem de pan daarna van het vuur en laat het vanillestokje met de room 15 minuten intrekken. Haal vervolgens het vanillestokje uit de room, druk het tegen de wand van de pan en schraap de zwarte zaadjes in de room. Gooi het stokje weg.

Meng met een vork de eieren en de suiker in een kom. Warm de room weer op en klop het dan geleidelijk door de eieren en de suiker. Zeef het mengsel boven de steelpan.

Zet zes kleine bakjes of schaaltjes in een braadpan en verdeel de custard erover. Giet zoveel warm water rond de bakjes, dat ze half onderstaan. Bak dan 20-25 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven tot de custard net stevig, maar in het midden nog zacht is.

Laat de bakjes in het water afkoelen. Neem ze eruit en zet ze 3-4 uur in de koelkast. Bestrooi ze circa 25 minuten voor het serveren met poedersuiker. Karameliseer de poedersuiker met een brander of onder een hete grill. Laat de toetjes daarna tot het serveren staan op het aanrecht.

Tip
In plaats van het vanillestokje in de room kun je aan de dooiers een theelepel vanille-essence toevoegen. Daarnaast kun je nog veel variëren met crème brûlée, van hartig tot zoet. Denk bijvoorbeeld aan drank (champagne, cointreau, amaretto, koffielikeur, etc.), fruit (cranberry’s, frambozen, citroen), noten (amandelen), groente (prei, zongedroogde tomaten), kaas en zalm.

Bron: Crème brûlée! (Uitgeverij Becht)

Ook interessant