Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Creatief met oude koekjes

creatief-met-koekjes.jpg

Oude koekjes weggooien hoeft niet meer! Lees hier wat voor heerlijks je allemaal kunt maken.

Heb je lekkere koekjes gekocht, maar is de helft oud en taai geworden? Dan ben je waarschijnlijk geneigd om ze gewoon weg te gooien. Niet doen! Met die restjes kun je nog allerlei lekkers maken. Denk aan chocoladetruffels of een heerlijke cheesecake.

Zo kun je creatief aan de slag met je oude koekjes:

Gebruik je koekjes voor een lekker dessert. Mix verkruimelde koekjes, gehakte noten, chocolade, gedroogd fruit en een druppel amandelextract door zacht vanille-ijs.

Je kunt taaie koekjes ook verkruimelen, even in de oven bakken en vervolgens over een toetje strooien. Een bakje vla wordt al snel leuker met wat crunchy topping!

Verkruimelde koekjes zijn ook heerlijk door een puddingmix. Laat ze eerst even weken in melk om weer zacht te worden en voeg ze daarna aan de pudding toe.

Heb je zin in chocolade? Maak dan heerlijke crunchy chocoladetruffels. Smelt hiervoor 1 eetlepel boter, 125 ml zware room en 225 gram pure chocolade op een laag vuur. Roer een half kopje verkruimelde koekjes erdoorheen en laat het helemaal afkoelen. Maak er 16 balletjes van en rol ze door de cacao.

Ten slotte kun je van koekjes ook zelf een taartbodem maken. Gebruik je koekjes bijvoorbeeld als bodem voor deze heerlijke slanke variant van een romige cheesecake:

Slanke New York cheesecake

Ingrediënten
Voor de bodem:
200 gram digestive koekjes of andere koekjes
100 gram boter, gesmolten
1 theelepel kaneel

Voor de vulling:
4 kopjes hüttenkäse
2 kopjes suiker
450 gram light roomkaas, zacht
1/4 kop bloem
1/2 kop light zure room
1 eetlepel geraspte citroenschil
1 eetlepel vanille-extract
1/4 theelepel zout
5 grote eieren

Benodigdheden:
Springvorm, 24cm doorsnede

Bereidingswijze
Meng de verkruimelde koekjes en de boter in een kom. Duw het mengsel in de ingevette springvorm en bak deze 10 minuten op 180 graden. Laat op een rek afkoelen.

Zet de oven iets lager, op 160 graden. Zeef de hüttenkäse één minuut door een kaasdoek. Gooi de vloeistof weg. Doe de hüttenkäse in de keukenmachine en mix het totdat het glad is.

Doe de suiker en roomkaas in een grote mengkom. Klop met een mixer op middelmatige snelheid totdat het glad is. voeg de bloem, zure room en de rest van de ingrediënten toe aan de roomkaas. Mix alles goed. Voeg de hüttenkäse toe en roer tot het goed gemengd is. giet het mengsel op de bodem in de springvorm.

Bak de cheesecake anderhalf uur op 160 graden. Laat de cheesecake daarna nog een uur afkoelen in de gesloten oven. Haal de cheesecake uit de oven en ga met een mes langs de rand. Laat de cheesecake op kamertemperatuur komen. Dek de taart af en laat hem minstens 4 uur in de koelkast staan.

Strooi eventueel bij het serveren wat poedersuiker over de cheesecake.

Ook interessant