Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Wondermiddel of suikerbom: zó (on)gezond is cranberrysap

cranberrysap-gezond.jpg

Er kleven veel gezondheidsvoordelen aan cranberry’s. De besjes zelf zijn zuur en bitter, waardoor niet iedereen groot fan is. Cranberrysap is vaak een stuk zoeter, en is daarom voor veel mensen aantrekkelijker. Maar haal je uit een glaasje cranberrysap dezelfde gezondheidsvoordelen of is het even ongezond als cola, zoals sommigen beweren? We leggen je uit hoe (on)gezond cranberrysap nou eigenlijk is. 

Er wordt vaak aangeraden om cranberrysap te drinken bij een blaasontsteking, maar is dat wel zo’n verstandig idee? 

Is cranberrysap gezond? 

Cranberry’s zelf zijn onder andere goed voor je spijsvertering, je gebit, je bloedsuikerspiegel en het verkleint het risico op maagproblemen doordat het de maagbacterie Helicobacter pylori bestrijdt. Daarnaast worden cranberry’s vaak aangeraden bij een blaasontsteking, ook in de vorm van sap. Maar is het wel zo gezond om glazen aan cranberrysap achterover te gieten? Het Voedingscentrum adviseert om dit niet te doen. Cranberrysap staat niet in de Schijf van Vijf en dat komt omdat er veel suiker in zit. In 200 ml geconcentreerde cranberrydrank zit zo’n 20 gram suiker. Dat zijn ongeveer 5 suikerklontjes. Ter vergelijking: in een glas cola van 250 ml zit ongeveer 26 gram suiker, dat gelijk staat aan zo’n 7 suikerklontjes. Dat maakt cranberrydrank dus niet veel beter. Bij puur cranbarrysap is dit lager, dan gaat het om ongeveer 1 suikerklontje.

Daarnaast raadt het Voedingscentrum aan om fruit en groente liever te eten in plaats van te drinken. Hierdoor krijg je niet alleen de vitamines en mineralen binnen, maar ook de vezels en je raakt sneller verzadigd. Wil je toch liever cranberrysap drinken? Kies dan in ieder geval voor een vers en zo puur mogelijk sapje. 

Lees ook: Déze drankjes zou je dagelijks moeten drinken om gezond oud te worden

Werkt het tegen een blaasontsteking? 

Er wordt vaak aangeraden om preventief cranberrysap te drinken om een blaasontsteking te voorkomen. Dat zou komen doordat er bepaalde stoffen in cranberry’s zitten, die ervoor zorgen dat bacteriën zich moeilijk aan de blaaswand kunnen hechten. In sommige onderzoeken blijkt inderdaad dat de kans op een blaasontsteking door cranberry’s verkleint. Vooral bij vrouwen die vaak een blaasontsteking hebben. Toch komt dit verband in andere onderzoeken niet naar voren. Dat zou kunnen liggen aan het verschil in de hoeveelheid werkzame stof van de cranberry’s dat per onderzoek is gebruikt. Het is daarom niet duidelijk te zeggen of deze drank echt de oplossing is tegen blaasontstekingen en hoeveel je hier dan van zou moeten drinken. 

Daarnaast blijkt bewerkte cranberrysap uit de supermarkt dus vaak een suikerbom en worden er soms andere fruitsappen aan toegevoegd om de smaak lekkerder te maken. Daardoor neemt de concentratie aan werkbare stoffen ook af. Geloof je toch heilig in de kracht van cranberry’s als preventief middel tegen een blaasontsteking? Eet de besjes dan puur of ga voor cranberrypillen. Heb je al en blaasontsteking te pakken? Dan zal je daar met alleen cranberry’s eten moeilijk van genezen en kun je beter langs gaan bij de huisarts.

Bron | Ze.nl, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Ook interessant