Eten

Waarom je couscous niet zou moeten wellen in heet water

waarom-je-couscous-niet-zou-moeten-wellen-in-heet-water.jpg

Smaakt jouw couscous thuis toch altijd net iets anders dan in een restaurant? Dan is de kans groot dat je het verkeerd klaarmaakt. Of nou ja, echt verkeerd is het niet, maar het kan wel nóg lekkerder. Dit is de reden dat je couscous eigenlijk niet zou moeten wellen in heet water.

Op deze traditionele wijze maak je je couscous voortaan nog lekkerder. 

Couscous wellen in heet water

Het is niet gek dat je al zo lang als je je kunt herinneren couscous laat wellen in heet water. Op veel verpakkingen staat dit ook als de juiste bereidingswijze vermeld. Het kan echter beter. Door je couscous te wellen maak je het compacter, terwijl couscous juist een luchtige en losse structuur zou moeten hebben. Je kunt je couscous daarom veel beter stomen in plaats van wellen. Dit is de traditionele Marokkaanse manier en dat maakt écht een smaakverschil.  

Couscous stomen

Wil je couscous voortaan op de juiste wijze bereiden? Dan kun je de couscous het beste eerst vijf minuten met een scheutje koud water of bouillon, zout, peper, een beetje olijfolie en wat verse kruiden in een schaal laten wellen. Druk hierbij de couscous niet fijn, maar laat het los in je mengsel drijven. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Ook hier kun je wat bouillon aan toevoegen. Hang vervolgens je couscous in een stoompan of een vergiet boven je pan kokend water en stoom je couscous in 15 tot 20 minuten gaar. Het kost wat meer tijd dan alleen couscous wellen in heet water, maar de zachte, luchtige structuur is het echt waard. 

Lees ook: Zo lang kun je rijst bewaren en zo warm je het veilig opnieuw op

Dubbel stomen

Wil je echt indruk maken op je gasten? Maak dan je couscous nog smaakvoller en haast fluffy van structuur. Dit doe je door het stoomproces nog een keer te herhalen. Zeker als je kookt met volkoren couscous is dit een aanrader om ‘m nog luchtiger te maken. Als laatste kun je nog wat kruidenolie aan je gestoomde couscous toevoegen voor nog meer smaak. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | 24Kitchen, Culy
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant