Eten

Dag 11 | Recept: coq-au-vin met witte wijn, salie en pastinaak

kip2.png

Een heerlijk gerecht vol kruiden! Ideaal voor de kip liefhebbers.  

Wat heb je nodig?

  • 1 boerenscharrelkip van ± 1.400 g
  • versgemalen peper en zeezout
  • 100 g boter of margarine
  • ½ l witte wijn, bijvoorbeeld chardonnay
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 8 blaadjes salie, fijngehakt
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 stukjes foelie
  • 2 el honing
  • 500 g truffelaardappelen, geschild
  • 3 pastinaken, geschild, in grove stukken
  • 3 rode uien, in kwarten
  • 1 hele bol knoflook, overlangs gehalveerd
  • 2 kropjes little gem, gehalveerd

Zo maak je het!

Wrijf de kip in met royaal peper en wat zout. Braad de kip rondom bruin in 75 g van de boter. Blus af met de wijn en ¼ l heet water. Voeg de bouillontabletten, de salie, de laurier, de foelie en de honing toe. Breng aan de kook en laat 30 min. zachtjes stoven. Draai de kip na 15 min. om. Kook intussen de aardappelen 5 min. voor. Smelt de rest van de boter in een tweede braadpan. Roerbak hierin de pastinaak, de ui en de knoflookhelften 5 min. op halfhoog vuur. Voeg dit alles samen met de aardappelen toe aan de kip, draai de kip weer voorzichtig om en laat alles nog 20 min. stoven. Haal de kip uit de pan en leg op een mooie schaal. Dek hem af met aluminiumfolie tegen uitdrogen. Schep de groenten uit de pan en laat de bouillon 5 min. inkoken op hoog vuur. Voeg de groenten en de little gem aan de ingekookte bouillon toe. Warm nog 2 min. door.
Bereidingstijd: ± 1 uur

–> De tip van Jacqueline: “Koop de honing in een natuurwinkel, het liefst rauwe honing.”

 

Ook interessant