Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: stamppot van rode biet

stamppotje1-jpg.jpg

Culinair redacteur Colette Beyne: “Kou, sneeuw en zon..de ene dag zit je buiten in het zonnetje, de volgende dag moet je je autoruiten weer krabben: typisch februari! We kijken uit naar het voorjaar, met zijn frisse groentes, maar zelf heb ik toch nog af en toe behoefte aan iets substantieels als een stamppotje.

In deze stamppot zijn twee van mijn favoriete groenten gecombineerd: witlof en rode biet. Hij is een beetje zoet, door de rode biet en de gekarameliseerde witlof in combinatie met de balsamicojus. Ik eet er graag kleine verse worstjes bij, zoals Toscaanse”.

Stamppot van rode biet met gekarameliseerde witlof & balsamicojus:
– 1 kg kruimige aardappelen
– 125 ml crème fraîche
– vers gemalen peper, zout
– 2 grote gekookte bieten, in blokjes
– 6 struikjes witlof, overlangs gehalveerd
– 75 g boter of margarine
– 1 el bruine basterdsuiker
– 5 el balsamicoazijn

Het recept:
– Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp er met de crème fraîche en peper en zout naar smaak een smeuïge pittige puree van.
– Warm de biet 5 min. mee.
– Kook intussen de witlof 3 min. voor en laat uitlekken.
– Verwarm de boter in een pan met antiaanbaklaag en bak de witlof hierin op laag vuur aan beiden kanten 1 min.
– Bestrooi met de suiker en laat verder op laag vuur zacht worden en lichtbruin kleuren.
– Blus af met de azijn en laat nog 1 min. koken.
– Houd 4 witlofstukjes apart, snijd de rest fijn en schep door de puree.
– Verdeel de puree over verwarmde borden en garneer met de achtergehouden witlof.
– Lepel de balsamicojus erover.

Lekker met verse worstjes.

Ook interessant