Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: spekpannekoeken

spekpannenkoeken.jpg

Culinair redacteur Colette Beyne: “Na de sneeuwpret van afgelopen weken zit ik nu in Hoofddorp naar de beetje troosteloze regen te kijken. De Elfstedentocht is van de baan en iedereen wil nu lente, maar met februari en maart nog te gaan vrees ik dat we daar toch nog even op zullen moeten wachten…

Daarom kies ik deze week voor deze fijne pannenkoeken met ontbijtspek, die lekker fris zijn door het beslag te maken met karnemelk. Je kunt ze uiteraard bestrooien met poedersuiker of er stroop over lepelen, maar probeer ook eens de appelstroopjam. Niet alleen lekker op pannenkoeken natuurlijk.

Je kunt de pannenkoeken eventueel van te voren bakken en ze, losjes in aluminiumfolie gewikkeld, opwarmen in een oven van 150°C.”

Karnemelkse appel-spekpannenkoeken (16 stuks)
– 125 g bloem
– 125 g boekweitmeel
– 1 tl bakpoeder
– 2 el suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 ei
– 5-7 dl biologische karnemelk
– boter of margarine
– 32 plakjes ontbijtspek, in plakken

Het recept:
– Roer de bloem, het boekweitmeel, het bakpoeder, alle suiker en het ei door elkaar.
– Klop er met zoveel karnemelk als nodig is, een glad beslag van.
– Smelt wat boter in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin twee plakjes spek lichtbruin.
– Schep er en lepel beslag op en bak op middelhoog vuur tot er gaatjes bovenin de pannenkoekjes vallen.
– Keer hem en bak de tweede kant goudbruin.
– Ga zo door tot het beslag en het spek op zijn en houd ze warm op een bord boven het water.

Appelstroopjam:
– Breng hiervoor 2 kg fris-zure appels in stukjes aan de kook in een laagje water en kook ze 20-30 min. of tot ze stuk gaan.
– Pureer tot een grove moes en laat boven een andere pan in een zeef 1 uur uitlekken.
– Breng de moes uit de zeef aan de kook en laat tot een kwart inkoken, roer af en toe.
– Los er al roerend 250 g bruine basterdsuiker in op en laat nog even doorkoken.
– Giet de jam direct in brandschone potten, draai de deksels erop en zet de 5 min. op hun kop.
– Laat verder afkoelen.
– Bewaar de jam op een donkere, koele plaats, maar zet een aangebroken potje in de koelkast.

Ook interessant