Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: quiche met peer

quiche-jpg.jpg

Culinair redacteur Colette Beyne: “Regelmatig maken we op de redactie kennis met onze lezeressen en dat is voor allemaal een bijzondere ervaring. De lezeressen zien en horen dan hoe de producties en daarmee het blad tot stand komt, en wij horen wat de lezeressen waarderen in Margriet, wat het blad voor hen betekent en wat beter kan. Tijdens een van deze ontmoetingen zei een lezeres: “Als ik aan Margriet denk, denk ik meteen aan hartige taart”

Een hele leuke associatie vond ik. Hartige taarten of quiches zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De quiche is afkomstig uit de Franse streek Lotharingen, die van oorsprong Duits is. Quiche is een verbastering van het woord Kuchen.

Quiches zijn veelzijdig, want er zijn talloze variaties te bedenken, ze zijn warm én koud lekker en kunnen zowel als makkelijke maaltijd (met een salade erbij), als als hapje op feestjes gegeten worden of meegenomen worden voor een picknick.

Deze versie met peer en Stilton is een van mijn favorieten. Ik houd van de combinatie van de zoete peer en de pittige kaas. In plaats van Stilton kun je ook een andere blauwschimmelkaas nemen. Het snijden van een quiche in mooie stukken gaat een stuk makkelijker door hem 15 min. afgedekt met aluminiumfolie buiten de oven te laten rusten. In die tijd wordt de meestal zachte vulling wat steviger.”

Quiche met peer en Stilton (8 punten):
– 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
– 2 el paneermeel 50 g boter of margarine
– 50 g bloem
– 3 dl melk
– versgemalen peper, zout
– 1 ei
– 4 geschilde handperen, in lengteparten
– 200 g Stilton

Het recept:
– Verwarm de oven voor op 200°C  (gewone elektrische stand) of 180°C (hete lucht).
– Laat het deeg net ontdooien.
– Vet een lage taartvorm van 26 cm Ø in en bekleed hem met de deegplakjes (met iets overlap).
– Snijd het teveel langs de rand weg.
– Strooi het paneermeel over de bodem.
– Smelt voor de vulling de boter en roer er alle bloem ineens door en bak 1 min.
– Klop de melk er geleidelijk door tot een gladde saus ontstaan is.
– Haal de pan van het vuur, maak op smaak met peper en zout en klop het ei erdoor.
– Schep de saus in de vorm en verdeel de peerparten erover.
– Verbrokkel de kaas erboven en bak de taart in ± 35 min. gaar en goudbruin.
– Laat de taart 15 min. rusten alvorens hem aan te snijden.

Ook interessant