Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: pompoen-wortelsoep

pompoensoep-jpg.jpg

“Eindelijk echt winter! Met temperaturen waar we normaal gesproken alleen maar van horen, maar die we nu zelf ervaren.

Om warm te blijven moet het lichaam hard werken als je buiten bent. Zorg er dan ook voor dat je tijdens buitenactiviteiten als schaatsen, een lange wandeling maken of skiën iets te eten maar vooral iets te drinken meeneemt.

En dan naar huis..is er na al die kou iéts lekkerder dan een winterwarme soep? Deze geurige pompoensoep kun je van te voren maken en hij wordt bijzonder door de crème fraîche en de crème di balsamico. Dit is een product op basis van balsamicoazijn dat vrij dik is, waardoor het op een gerecht blijft liggen. Het is te koop bij speciaalzaken en zit in klein knijpflesjes.

Ik maak zelf altijd wat meer pompoensoep en vries deze in porties in. Het is niet zo heel veel meer snijwerk en komt altijd van pas.

Pompoen is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het vruchtvlees is licht verteerbaar en heel rijk aan caroteen, dat ons lichaam om kan zetten in vitamine A. Vitamine A is onder andere van invloed op de snelheid waarmee onze ogen zich kunnen aanpassen aan schemerlicht.

Verder levert pompoen calcium, ijzer en vitamine C. Doordat pompoen aardig zoet van smaak is, lusten kinderen het meestal graag. Vermeng bijvoorbeeld een groente waar ze niet dol op zijn, met wat gekookte pompoen. Dat gaat vaak prima!”

Benodigdheden pompoen-wortelsoep met crème fraîche & balsamicoazijn (4 personen):
– 750 g geschilde pompoen, pitten en draden verwijderd, in stukken
– 250 g geschilde winterwortel, in stukken
– 2 el milde olijfolie
– vers gemalen peper, zout
– 750 ml kippenbouillon
– 1 tl gemberpoeder
– paar takjes koriander
– 4 el crème fraîche
– crema di balsamico

Het recept:
– Verwarm de oven voor op 200°C.
– Doe de pompoen en de wortel in een ovenschaal en schep om met de olie en wat zout.
– Laat in 20 min. gaar worden.
– Verwarm de bouillon, voeg het gemberpoeder, de koriander en de inhoud van de ovenschaal toe en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken.
– Pureer de soep en maak hem op smaak met peper en eventueel zout.
– Verdun eventueel nog met wat water.
– Schenk de soep in kommen en garneer met de crème fraîche en de crema di balsamico.

Ook interessant