Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: Pittige pasta met tomaat & ansjovis

pittigepasta1-jpg.jpg

Culinair redacteur Colette Beyne zoekt elke week een lekker recept voor u uit. Deze week pittige pasta met tomaat, ansjovis & kappertjes.

pittigepasta“Als ik mijn zoon vraag wat we eens zullen eten is het antwoord bijna standaard: pasta! Dat moet dan wel klassiek met tomatensaus zijn, witte sauzen vallen minder in de smaak. Hij kan zelf trouwens heerlijke pastasaus maken. Lijkt altijd nog lekkerder, omdat ik maar hoef aan te schuiven!

Met tomatensaus zijn heel veel variaties te verzinnen, van mild tot pittig. Deze week kies ik voor pittig, met dit recept met ansjovis en kappertjes. In het recept wordt kant-en-klare ansjovisboter gebruikt, maar die kun je ook heel makkelijk zelf maken.. vermeng hiervoor 1 deel boter of margarine op kamertemperatuur  met 5 delen ansjovisfilet uit blik en maal fijn in de blender. De kleine ansjovis, hij is hoogstens 20 cm lang,  is de meest gevangen vis ter wereld. Rond deze tijd is hij o.m. te vinden in de Oosterschelde. Meestal worden de filets gepekeld en in blik verkocht, maar in mediterrane landen wordt verse ansjovis ook regelmatig gegrild of als tapas gegeten. Vindt u de filets te zout, leg ze dan een half uurtje in melk. Dan wordt de smaak milder.“

 Pittige pasta met tomaat, ansjovis & kappertjes
– 3 el milde olijfolie
– 2 flinke tenen knoflook, in plakjes
– 3 tl ansjovisboter
– 1 rode puntpaprika, in blokjes
– 400 g tomaatblokjes (blik)
– 75 g zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
– 100 g appelkappers*
– versgemalen peper, zout
– 350 g linguine of spaghetti
– 1-2 el olijfolie met rode peper
– klein bosje platte peterselie, fijngesneden
– 30 g ansjovisfilets op olie (blik), uitgelekt
– 50 g Parmezaanse kaassnippers

“Verhit de olie en fruit hierin de knoflook. Voeg de ansjovisboter en de paprika toe en roerbak ze 2-3 min. Roer er dan de tomaatblokjes, de olijven en de appelkappers toe en laat 2-3 min. zachtjes pruttelen. Maak op smaak met peper en zout. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet hem af en schep hem door de saus. Roer er vlak voor het serveren olie met rode peper en peterselie naar smaak door. Verdeel de pasta over verwarmde borden en garneer met de ansjovisfilets en de kaas.”

Ook interessant