Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: Paasbrioches

paas2.png

“Alles om ons heen ademt al Pasen. Paastakken, versieringen, paaseitjes en ideeën voor gerechten met eieren. Wist je trouwens dat we met Pasen ineens liever witte eieren kopen, in tegenstelling tot de rest van het jaar? Dat komt natuurlijk doordat ze mooier te beschilderen zijn.

De kleur van de eieren heeft trouwens niets met de kwaliteit of smaak van eieren te maken, maar wel alles met het ras van de kip.

Voor deze paasbrioches gebruik ik biologische eieren. Briochedeeg is zoet en luchtig, door de toevoeging van suiker en eieren. Om ze nog luchtiger te maken, zet ik op de bodem van de oven een bakje water.

Houd je niet van sukade, vervang ze dan door gedroogde cranberry’s of rozijnen.

Of je nu gaat voor een ontbijt, brunch of lunch met Pasen, brioches zijn altijd een succes. Zó al heel lekker, maar warm uit de oven met boter en bijvoorbeeld gember- of citroenjam worden het bijna gebakjes!”

Paasbrioches: klein maar fijn!

Dit heb je nodig voor 20 mini’s

250-265 g bloem

5½ g gedroogde gist

3 el lauwwarme melk

5 g zout

2 zakjes vanillesuiker

3 eieren

100 g boter of margarine

50 g lichtgroene sukade

 

En zo maak je ze

– Verwarm de oven voor op 200°C.
– Meng de bloem met de gist en voeg de melk en 2 el lauwwarm water toe.
– Kneed dit kort. Voeg dan het zout, de suiker en 2 van de eieren toe en kneed 3 min.
– Voeg de boter in drie porties toe, kneed steeds door tot de boter is opgenomen en voeg dan pas het volgende deel toe.
– Kneed het deeg, als alle boter is opgenomen (voeg indien nodig nog wat bloem toe) nog 10 min. of tot het volledig loslaat van de kom. Vorm er een bal van, dek de kom af met een vochtige doek en laat bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
– Kneed er dan de sukade door. Vorm er balletjes van, van ± 20 g per stuk.
–  Zet 20 kleine vormpjes, bijv. ovenvaste eierdopjes, op een bakplaat, vet ze in met boter of olie, bestuif met wat bloem, leg in elk vormpje een deegballetje en laat nog 1 uur rijzen.
– Klop het laatste ei los en bestrijk het deeg hiermee vlak voor ze de oven ingaan.
– Bak de paasbrioches in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen tot lauwwarm.

Bereidingstijd: ± 40 min. + 2 uur rijzen

Ook interessant