Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: makreeltapenade

makreeltapenade-jpg.jpg

Culinair redacteur Colette: “You love it or you hate it.. vis! Zelf houd ik erg van allerlei soorten vis en mijn gezin gelukkig ook. We eten zeker twee keer per week verse vis. Daarmee voldoen we dan aan de wens van het Visbureau, maar veel Nederlanders halen deze frequentie niet. Ik denk dat dat deels ligt aan het feit dat mensen het niet zo makkelijk vinden om vis goed te bereiden.

Wat Nederlanders wel regelmatig kopen, is gerookte vis, vooral zalm en makreel zijn populair. Het zijn weliswaar allebei vette vissen, maar dat is extra gezond door de aanwezigheid van omega-3 vetzuren. Makreel bevat zelfs twee keer zoveel van deze vetzuren als zalm. Ook zit er vitamine A, B12 en D in en mineralen als calcium en ijzer.

Ik heb altijd blikjes vis in huis, van John West. Die zijn niet alleen lekker, maar ook verantwoord. Twee jaar geleden ben ik in Portugal in de fabriek geweest en mocht ook mee de zee op om makreel te vangen. Een indrukwekkende ervaring. Sinds ik zag hoe hard de vissers moeten werken en hoe de vis met de hand door tientallen vrouwen in de blikjes wordt gelegd, is een blikje vis voor mij niet meer hetzelfde..

Met een blikje makreel maakt u snel deze smeuïge tapenade, mijn favoriet op de zaterdag-namiddag bij een glas koele witte wijn.”

Benodigdheden voor makreeltapenade (150 g):
– 1 blikje makreelfilets (JW), uitgelekt
– 6 zwarte olijven zonder pit
– 6 zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt + 1 el van de olie
– 2 tl kappertjes
– versgemalen zwarte peper, zout
– citroensap
– handje rucola

Het recept:
– Haal de makreel los met een vork.
– Snijd de olijven en de tomaten klein en roer ze samen met de tomatenolie en kappertjes door de makreel.
– Maak op smaak met peper, citroensap en eventueel zout.
– Garneer met rucola en serveer met toast.

Ook interessant