“Ondanks dat het buiten soms wel lente lijkt, ben ik er zelf nog niet helemaal aan toe. Half februari ben ik nog niet klaar met stamppotjes en stoofvlees! Dat heeft even tijd nodig.
Ik koos deze week voor een dessert waar ik nooit genoeg van krijg: crème brûlée. Deze versie met griesmeel, vanille en steranijs is fris maar toch een beetje winters door de specerijen. En hij bewijst maar weer dat griesmeel verre van ouderwets en saai is.
Gebruik gerust verschillende soorten vuurvaste schaaltjes in één kleur als je niet allemaal dezelfde hebt. Ook de mini pannetjes van Le Creuset zijn heel geschikt”.
Kruidige crème brûlée met griesmeel (4-6 personen)
800 ml halfvolle melk
200 ml slagroom
½ vanillestokje, open gesneden
1 steranijs + een aantal voor de garnering
geraspte schil van 1 biologische citroen
75 g griesmeel
50 g suiker + 1 el per persoon voor de krokante laag
Vermeng de melk en de room, voeg de specerijen en de citroenrasp toe en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Verwijder dan het vanillestokje en de steranijs en roer de griesmeel en de suiker door de romige melk. Breng opnieuw aan de kook en laat op de laagste pit onder regelmatig roeren binden. Verdeel de vla over vuurvaste schaaltjes en laat 10 min. afkoelen. Laat verder afkoelen in de koelkast. Bestrooi de vla vlak voor het serveren met de suiker en brand deze met een crème brûlée-brander tot een egaal, krokant laagje. Serveer direct.