Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: Haringrolletjes

haring.png

haringCulinair redacteur Colette Beyne: “Eind mei vertrok ik met een groep journalisten om haring te gaan vangen in Denemarken. Vol goede moed gingen we op weg, maar eenmaal aangekomen in Skagen kregen we te horen dat de haring helaas nog te mager was om verkocht te kunnen worden als Hollandse Nieuwe en dus nog even moest aansterken. De reden? Het koude voorjaar natuurlijk weer! Het voedsel van de haring, plankton, kreeg te weinig zon en groeide onvoldoende.

Het vissen ging dus niet door, maar haring hebben we genoeg gezien! De haring die wel kon worden gevangen werd geconserveerd in pot en blik.

Geschikte haringen zijn lekker vet en worden met genoeg eten in hun maag gevangen. Na de vangst worden de haringen koel bewaard en aan land gebracht. De kop gaat eraf, waardoor de vis snel leegbloedt en het visvlees een mooie lichte kleur krijgt. Ook de ingewanden worden verwijderd, op de alvleesklier na. Deze bevat namelijk enzymen die het visvlees de typische, bekende haringsmaak geven. Na dit zogeheten kaken wordt de haring direct in een pekelbad gelegd en na 24 uur met pekel en al ingevroren. Zo is het hele jaar door de Hollandse Nieuwe ‘vers’ te verkrijgen. Alleen noemen we ze later in het jaar meestal maatjesharing.

Een haring zo aan de kar eten is natuurlijk heerlijk, maar je kunt er ook lekkere recepten mee maken. Zoals deze variant op de haringsalade met biet. De mierikswortelmayonaise is een beetje pittig en past er goed bij.

Haring is niet alleen lekker maar ook heel gezond. Hij hoort tot de vette vissoorten, die een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren bevatten. Deze helpen hart- en bloedvaten gezond te houden en dragen bij aan een goede hersenwerking.

Met twee per week vette vis eten zit je al helemaal goed, gezien de aanbeveling van het Visbureau. Geniet dus optimaal van die heerlijke nieuwe haring!”

 

Ingrediënten haringrolletjes met biet, tomaat & waterkers en mierikswortelmayonaise (8 stuks)

– 4 haringen, staart verwijderd zodat 8 filets ontstaan

– 1 gekookte biet, in lucifer-dunne reepjes

– 2 tomaten, zaad verwijderd, in zeer dunne reepjes

– 2 zongedroogde tomaten op olie, in zeer dunne reepjes + 1 el olie ervan

– vers gemalen peper, zout

– 30 g waterkers, worteleindjes verwijderd

voor de mierikswortelmayonaise

– 1 tl mosterd

– ½-1 el mierikswortelpuree (potje)

– 4 el crème fraîche

– 4 el mayonaise

– mespunt suiker

Bereiding

– Leg de haringen naast elkaar met de binnenzijde naar boven.
– Hussel de biet- en de tomaatreepjes om met de tomatenolie en maak op smaak met peper en zout.
– Klop de ingrediënten voor de mierikswortelmayonaise door elkaar. Leg een pluk waterkers op elke haringfilet en schep er een flinke lepel salade op zó, dat de reepjes haaks op de filets liggen.
– Leg er nog wat waterkers op en rol de filets op. Zet vast met een prikkertje en serveer de mayonaise erbij.

Ook interessant