Eten

Colette’s recept: geurige munt-citroenthee

geurige-munt-citroenthee-jpg.jpg

Culinair redacteur Colette: “Voorlopig hebben we de laatste ijsdagen denk ik wel even gehad denk ik. Best jammer, ik vind de sfeer altijd zo gezellig! Op allerlei steigertjes popten spontaan koek-en-zopietafeltjes op met soep, chocomelk en ontbijtkoek. IJs verbroedert.

Zelf drink ik op zulke dagen het liefst thee. Geen gewone, maar met iets extra’s. Met wat extra kruiden en specerijen wordt thee al snel bijzonder. Deze week daarom een winterwarm, maar toch oppeppende thee: munt–citroenverbena met gember en sereh.

Verbena is een kruid dat al door de Druïden en de Romeinen gebruikt werkt en als magisch beschouwd werd. Het werkt ontspannend en zorgt voor een goede spijsvertering. Ik drink het zelf graag na het avondeten. Gedroogde verbena is o.a. te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels, bij Simon Lévelt-winkels en op de markt.

Ben je zwanger, drink dan liever geen thee met verbena. Deze kan weeënopwekkend zijn. Vervang de verbena door citroenmelisse”

Benodigdheden voor geurige munt-citroenthee (1 pot):
– 20 g verse munt
– 1 el verse of gedroogde citroenverbena of citroenmelisse
– 1 stengel sereh (citroengras), gekneusd en in knoop gedraaid
– 2 schijfjes vers gemberwortel

Het recept:
– Breng 1 liter water aan de kook.
– Laat 2 min. staan.
– Doe de kruiden en de specerijen in een met heet water omgespoelde theepot en schenk de het water erop.
– Laat 5-8 min. trekken.
– Zoet eventueel met honing.

Ook interessant