Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: frisse spitskoolsalade

frissespitskool-jpg.jpg

Colette Beyne is culinair redacteur bij Margriet. Op Margriet.nl vindt u iedere week één van haar favoriete recepten. Deze week: frisse spitskoolsalade met blauwe bessen.

frissespitskool.jpg“Het dunne Winterfair-jurkje hangt weer schoon in de kast en ik heb het ingeruild voor iets warmers..zoals ik vorige week al meldde kookte ik op de Winterfair samen met Lonny en Mathijs Vrieze en gaf ik u een lekker snel recept van Lonny met een van de producten van zijn nieuwe Samasaya-lijn.
Deze week een recept van Mathijs, dat ik samen met hem heb bereid in het kooktheater. Een heerlijk frisse salade van spitskool, fruit, rode ui en een dressing met honing en tijm. Het staat in zijn nieuwste boek, dat Gezond en (prijs)bewust koken heet.
Het is weliswaar een salade, maar u serveert hem lauwwarm en hij is door de bessen een beetje kerstachtig. Door hem te serveren in glaasjes of kommetjes is het ook een hele leuke amuse. U kunt de salade een dag van te voren te maken, waar hij alleen maar lekker van wordt omdat de smaken dan extra goed kunnen intrekken”.

Ingrediënten voor frisse spitskoolsalade met blauwe bessen
1 spitskool
2 el olijfolie
rasp en sap van 1 citroen
1 el honing
8 takjes verse tijm, blaadjes rissen
1 bakje blauwe bessen
2 peren met schil, in halve partjes
1 rode ui, fijngesnipperd
vers gemalen peper, zout

Het recept
Snijd de spitskool in vier parten, snijd de kern eruit en snijd de kool in flinterdunne reepjes. Blancheer de spitskool 1 min. in kokend water. Laat goed uitlekken en schud de kool daarna in een ruime schaal om iets af te koelen. Klop van de olie, citroenrasp en –sap, de honing, de tijmblaadjes en peper en zout naar smaak een dressing, eventueel met een staafmixer. Meng de blauwe bessen, de peer, de ui en de dressing voorzichtig door de kool. Schep de salade in kommen of bekers voor een speciale presentatie en garneer met takjes tijm.

© Mathijs Vrieze – ‘Gezond en (prijs)bewust koken’.

Ook interessant