Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: Eieren met tomaat

eieren-uitgelicht.png

Eieren met paprika en tomaat

“Alweer voor de derde keer op rij vind je hier een recept dat ik kookte uit een van de zes genomineerde titels voor Kookboek van het Jaar 2013. Als lid van de

vakjury nam ik 90 kookboeken onder de loep, die ik niet alleen beoordeelde op uiterlijk en foto’s, maar waaruit ik gerechten ging koken. Intussen is Polpo van Norman Russell door ons unaniem uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2013 en ontving Jonathan Karpathios de Gouden Garde Publieksprijs 2013 voor zijn boek Echt eten.

Het is nu de beurt aan een makkelijk recept uit De smaken van Spanje van Claudia Roden. Het juryrapport zei hierover: “Dit is meer dan een bijbel. Claudia zorgt zoals altijd voor verdieping en een tweede laag.  Het is bijna een documentaire. Alle regio worden belicht en de prachtige fotografie en vormgeving maken er een heerlijk lees- en kookboek van. Voor altijd is duidelijk dat de Spaanse keuken zoveel meer is dan olijfolie en chorizo!”

Piperade is een simpel maar erg lekker gerecht. Oorspronkelijk warden eieren, paprika en tomaten door elkaar gehusseld, maar om het wat spannender te maken bereiden de Baskische koks van nu alles apart en dat levert een gerecht op met romige én knapperige onderdelen. Een ideaal gerecht voor de zaterdag bijvoorbeeld, met afbakbrood erbij.”

Eieren met paprika en tomaat (4 personen)

Ingrediënten
2 el milde olijfolie

1 rode paprika, in lange repen

1 groene paprika, in lange repen

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, in plakjes

1 rood pepertje, zaad verwijderd, fijngehakt

3 tomaten, (ontveld) en kleingesneden

½ tl suiker

vers gemalen peper, zout

8 plakken Serranoham of andere rauwe ham

klontje boter

4 grote eieren, losgeklopt

1-2 el extra vierge olijfolie

 

Bereiding

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Verhit 1 el van de olie en bak hierin de paprika op laag vuur, zodat de repen zacht worden. Verhit de rest van de olie in een andere pan en fruit hierin de ui op laag vuur. Voeg de knoflook en de rode peper toe en bak 2 min. mee. Doe de tomaten erbij en roer er de suiker en peper en zout naar smaak door. Laat ± 10 min. pruttelen tot de tomaten uiteen vallen en het meeste vocht verdampt is. Laat intussen de plakken ham knapperig worden onder de grill. Smelt de boter in een pan met antiaanbaklaag  en breek de eieren erin. Laat ze snel op middelhoog vuur stollen en voeg zout naar smaak toe. Keer ze voorzichtig met een houten spatel. Het ei moet romig zijn. Verdeel alles over borden, lepel er nog wat olie overheen en serveer meteen. Lekker met warm stokbrood.

Ook interessant