Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: Citroensorbetijs in de schil

naaamloos-5.png

Colette Beyne: “Als culinair redacteur krijg ik elke week heel wat nieuw uitgekomen kookboeken op mijn bureau. Meestal mooi en inspirerend en een groot aantal zie je dan ook terug in mijn rubriek Culi Nieuws. Maar er blijven er genoeg over die ook de moeite waard zijn maar waar ik geen plaats voor heb. Vanaf nu ga ik die onder de aandacht brengen op deze plaats en op mijn blog.

 

Ik vertel iets over het boek en je kunt meteen aan de slag met een recept dat ik er uit gekozen heb. Bovendien mag ik vaak een aantal boeken weggeven van de uitgeverij!

 

Als ijs-fan viel ik meteen op het boek IJS van Elisabeth Johansson, een Zweedse chef-kok en banketbakker die ook kookboeken schrijft. Niet alleen zijn de recepten om van te watertanden, ook de presentatie van het ijs en de fotografie vind ik fantastisch. Het wordt uitgegeven door Karakter Uitgevers en kost € 19,95.

 

Uit de 100 recepten koos ik deze met citroenijs gevulde citroenparten. Ze doen me denken aan vroeger, toen ik als klein meisje in Frankrijk een citron givré bestelde en onder de indruk was van de rijp op de citroen. Was wel een beetje lastig eten, dat gaat met deze handzame stukjes veel beter. Heerlijk als mondverfrissing tussen twee gerechten door maar vooral een bijzonder dessert, zeker als je er wat cantuccini en een glaasje koude limoncello bij serveert!”

 

Citroensorbetijs in de schil (6-8 porties)

4 citroenen

1½ blaadje witte gelatine

125 g kristalsuiker

100 g glucose*

350 ml water

 

Snijd de citroenen overlangs doormidden en pers al het sap uit (250 ml nodig) Snijd de velletjes uit de schil en leg de schillen in de vriezer. Week de gelatine 5-10 min. in koud water tot de blaadjes zacht zijn. Verwarm de suiker, de glucose en het water tot de suiker is opgelost. Knijp de gelatine uit en los hem al roerend op in de suikeroplossing. Laat onder af en toe roeren afkoelen en roer er dan het citroensap door. Draai er in een ijsmachine ijs van volgens de aanwijzingen tot het stevig en romig is**. Vul de citroenschillen met het ijs en leg ze nog 3-4 uur in de vriezer. Snijd de citroenen met een scherp mes in parten. Laat ze enkele minuten staan als dit moeilijk gaat. Leg ze terug in de vriezer tot het serveren.

a

 

 

*glucose of druivensuiker is te koop bij kook- en bakwinkels, supermarkten en via internet

 

**heb je geen ijsmachine, schep het mengsel dan in een diepvriesdoos, zet deze 3-4 uur in de vriezer en schep het mengsel elk half uur om, om kristalvorming te voorkomen. Verwerk het verder zoals in het recept staat

Ook interessant