Eten

Colette’s recept: bloemkool uit de wok

bloemkoolcolette-jpg.jpg

Colette Beyne is culinair redacteur bij Margriet. Op Margriet.nl vindt u iedere week één van haar favoriete recepten. Deze week: bloemkool uit de wok.bloemkool“Bloemkool is één van de meest gegeten groenten in Nederland. De klassieke manier om bloemkool te bereiden, gekookt met een kaassaus erover, is nog steeds populair, maar ook als rauwkost, in soepen of gesmoord of in de wok doet bloemkool het goed. Bloemkool is rijk aan vitamine C en B6, dat kunnen we in deze tijd extra goed gebruiken, maar bevat slechts 25 kcal per 100 g, is licht verteerbaar en werkt vochtafdrijvend. Een frisse bloemkool blijft in een open zak in de groentelade tot een week goed. Naast de bekende witte versie zijn er ook een lichtgroene en een paarse bloemkool te koop. De Italiaanse Romanesco is door zijn puntige torentjes erg decoratief. Deze week een verrassend recept van bloemkool uit de wok, dat niet Oosters is, maar de smaak van sinaasappel en munt heeft”.

 

Het recept
Klop van 4 el extra vierge olijfolie met 2 el sherryazijn, 2 el fijngesneden platte peterselie, 2 el fijngesneden muntblad, de rasp van 1 sinaasappel en 2 tenen knoflook uit de pers tot een gladde saus. Stoom 1 winterpeen in plakjes 2 min. en leg er dan 150 g bloemkoolroosjes en 150 g broccoliroosjes bij. Stoom ze 2-3 min. mee. Verhit 2 el milde olijfolie en roerbak hierin de gestoomde groenten en 1 courgette in plakjes 2 min. Blus af met de saus en warm het geheel goed door. Serveer meteen, met bijvoorbeeld couscous en gegrilde kipfilet.

Ook interessant