Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: Biet met mierikswortel

bieten-uitgelicht.png

“Dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. Uit de 90 boeken die we moesten beoordelen kozen we er zes. Daarvan kon er maar een winnen! Intussen is Polpo van Norman Russell door ons unaniem uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar.

Het publiek mocht ook een stem uitbrengen en deed dat massaal: meer dan 10 000 keer! Onze eigen Jonathan Karpathios won met zijn boek Echt eten De Gouden Garde 2014.

Daarom deze week een simpel maar heerlijk gerecht uit zijn boek, waar het vakjuryrapport over zegt: “Een verassend boek door de eenvoudige maar ontzettend originele receptuur. Een erg maakbaar boek voor iedereen die eens iets anders wil klaar maken zonder al te veel poespas. Korte ingrediëntenlijsten! Een nieuwe manier van ingrediëntengebruik, natuurlijk volgens de seizoenen. Echt een boek van nu. Ook leuk om te lezen waar alle ingrediënten uit het boek vandaan komen, Jonathans leveranciers komen allemaal even langs.”

Ik had zin in bietjes en koos daarom voor dit simpele maar bijzondere gerecht. Volgens Jonathan zelf vormen de ingrediënten een waanzinnige combinatie. Helemaal mee eens! Ik at er stoofvlees en aardappelpuree bij.

Ben je fan van Jon’s boek? Ga dan zeker een keer eten in zijn restaurant Vork & Mes in Hoofddorp. Niet alleen erg lekker, maar het ligt ook nog eens op een prachtige locatie: aan het water in het groen. Jon kweekt er zijn eigen groenten en kruiden.”

Biet met mierikswortel en crème fraîche (4 personen)

Ingrediënten
– 4 grote bieten
– 2 el olijfolie
– 1 el sherryazijn
– rasp van 1 sinaasappel
– 1 mierikswortel of 1 tl wasabi
– 4 el crème fraîche
– peper en zout

Bereiding
Kook de bieten in ruim water met zout gaar. Laat ze afkoelen en schil ze. Snijd de bieten in groeve stukken en breng ze op smaak met zout, peper, olijfolie, sherryazijn en sinaasappelrasp. Roer een beetje geraspte mierikswortel door de crème fraîche. Verdeel de bieten over borden en schep er crème fraîche op.

Ook interessant