Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Colette’s recept: beschuitbol met gepocheerd ei

beschuitbol-jpg.jpg

Culinair redacteur Colette: “Afgelopen maandag was het Blue Monday. De derde maandag van het nieuwe jaar geldt officieus als meest deprimerende dag van het jaar. Slecht weer, de zomer die nog ver weg is, het besef dat goede voornemens zijn mislukt en gebrek aan geld zijn redenen om te somberen. Gelukkig zat het weer mee!

Maar uit onderzoek blijkt dat we vaker last hebben van een sombere dag. Vrouwen zijn vaker somber dan mannen en dat lossen we op door meer tijd voor onszelf te nemen. Op dat soort dagen is comfort food een uitkomst. Beter dan een zak chips leeg eten (met schuldgevoel achteraf) Neem liever een kom geurige soep, een stukje pure chocolade of wat risotto.

In comfort food zit vaak iets nostalgisch. Dat biedt troost. Ik koos deze week voor een gegrilde beschuitbol met een gepocheerd ei, dat een moderne touch krijgt door de kruidensaus. Lekker op elk moment van de dag en vooral als vieruurtje een fijne oppepper.

Het advies om niet meer dan 1 à 2 eieren per week te eten in verband met cholesterolinname is achterhaald. Een te hoog cholesterolgehalte wordt namelijk maar deels veroorzaakt door cholesterolrijke voeding. Het eten van verzadigde vetten bijvoorbeeld is een veel belangrijkere oorzaak.

Ik koop zelf altijd biologische eieren, waardoor smaak en dierenwelzijn optimaal zijn. Kijk voor uitgebreide informatie op http://www.eiloveyou.nl/.

Benodigdheden voor gegrilde beschuitbol met gepocheerd ei & kruidensaus (4 personen):
– 2 beschuitbollen, doormidden gesneden
– 125 g demi crème fraîche
– paar druppels citroensap
– 1 el Dijonmosterd
– versgemalen peper, zout
– 2 el fijngesneden platte peterselie en/of kervel
– 4 eieren (L)

Het recept:
– Rooster de beschuitbollen op de snijkant in een droge pan met antiaanbaklaag of grillpan.
– Verwarm de crème fraîche en roer er het citroensap, de mosterd, de helft van de kruiden en peper en zout naar smaak door.
– Pureer de saus en zet apart. Breng een ruime pan water aan de kook. Breek een ei in een theezeefje boven een schoteltje.
– Maak een draaikolkje in het water met een houten lepel en laat het ei hierin glijden.
– Pocheer het ei op laag vuur in 2-3 min., schep uit de pan met een schuimspaan en houd warm onder aluminiumfolie.
– Pocheer zo ook de andere eieren.
– Leg ze op de beschuitbollen, lepel de saus erover en bestrooi met de achtergehouden kruiden.

Ook interessant