Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dat wordt smullen: chocoladevlechtbrood met geroosterde amandelen

dat-wordt-smullen-chocoladevlechtbrood-met-geroosterde-amandelen.jpg

Het woord alleen al: chocoladevlechtbrood. Loopt het water jou ook al in de mond? Dit vlechtbrood is makkelijk om te maken en heeft een rijke smaak, door de chocoladepasta en het amandelschaafsel. Ontzettend leuk om te maken, maar nog lekkerder om daarna op te eten.

Dit recept is goed voor zes tot acht personen.

Benodigdheden

  • 1 zakje droge gist (inh. 7 g)
  • 4 el suiker
  • 120 ml lauwwarme melk
  • 380 g bloem + extra om te bestuiven
  • ½ tl zout
  • 1 ei, op kamertemperatuur (M)
  • 100 g zachte boter
  • zonnebloemolie
  • 100 g amandelschaafsel
  • 200 g chocoladepasta
  • ½ tl zout

Bereidingswijze chocoladevlechtbrood

  1. Roer de gist en 2 el van de suiker door de lauwwarme melk en laat 15 min. rusten.
  2. Vermeng de bloem, de rest van de suiker, het zout en het ei in een kom.
  3. Voeg de melk toe en kneed tot een glad deeg.
  4. Voeg de boter beetje bij beetje toe, vet je handen in met olie en kneed tot een soepel, wat plakkerig deeg.
  5. Vorm een bol van het deeg en leg in een ingevette kom. Dek af met plasticfolie of een vochtige schone doek en laat ± 1 uur rijzen op een warme plaats.
  6. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin en warm de chocoladepasta een klein beetje op in de magnetron of boven de verwarming.
  7. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap.
  8. Bestrijk het deeg met de chocoladepasta en bestrooi met twee derde van het amandelschaafsel.
  9. Rol de lap op en druk wat platter. Snijd de rol in de lengte in drie repen en maak er een vlecht van.
  10. Leg de vlecht op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met plasticfolie of de doek en laat nog eens 45 min. rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrooi het brood met de rest van het amandelschaafsel en bak het brood ± twintig min. in het midden van de oven.
  12. Laat afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 20 min. oventijd + ± 2 uur rijzen + 15 min. rusten + afkoelen.

Ziet er goed uit!

Recepten & foodstyling | Sonja Peeters
Fotografie | Wout Hendrickx

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 14– 2021. 
Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Ook interessant