Met deze heerlijke ‘salami’ zet je iets bijzonders op tafel. Serveer het als lekkers bij de koffie of als nagerecht samen met een lichte en romige sabayon. Klein beetje moeite, veel effect!
Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)
– 125 g zachte biologische boter
– 125 g kokosvet
– 130 g fijngehakte dadels (gewicht zonder pitten)
– 40 g rauwe cacaopoeder
– 80 g droge koekjes (suikervrij/glutenvrij)
– 40 g amandelen of hazelnoten
– verse muntblaadjes
Zo maak je het:
Meng alle ingrediënten (behalve de muntblaadjes) tot een egale massa. Gebruik hiervoor een mixer met deeghaken en begin met de boter en het kokosvet. Voeg daarna de fijngehakte dadels toe en dan de cacaopoeder (door een zeefje om klontjes te voorkomen). Pas als alles mooi gemengd is, kun je de koekjes (zeer grof verkruimeld) en de noten (grof gehakt) toevoegen.
Rol een ‘worst’ van het mengsel en verpak deze strak in plasticfolie. Leg de salami minstens twee uur in de koelkast en serveer gesneden in dikke plakken en gegarneerd met muntblaadjes, eventueel met zelfgemaakte sabayon.
Tip: wil je liever zachtere chocolade, laat dan de koekjes weg en voeg wat meer dadels toe. Ben je lactose-intolerant? Gebruik dan alleen kokosvet. Houd er wel rekening mee dat de salami dan meer naar kokos smaakt (tenzij je neutraal smakend kokosvet gebruikt).
Meer lekkere en gezonde recepten?
Dit recept is afkomstig uit Gewoon Gezond – stapsgewijs naar lekker en gezond eten. Hierin legt Rolien Scheepbouwer uit wat gezonde voeding is en vind je vijftig heerlijke recepten van Nicoletta Tavella. Het boek is te koop bij onder andere Bol.com voor € 20.