Eten

Chocoladeparfait met karamel-notensaus

chocoladeparfait1.png

’Dit goddelijke ijs maak je relaxt de avond van tevoren. Ook de karamelsaus kun je voorbereiden en straks alleen nog even verwarmen. Een perfect kerstdessert dus, niet in de laatste plaats vanwege de smaak!’

Wijnsuggestie

Wij adviseren hierbij de dessertwijn Torres Moscatel; een halfzoete wijn met de smaak die heerlijk past bij karamel en noten. Absolute aanrader voor desserts.

Nagerecht voor 8 personen

2 eieren
2 eidooiers
250 g witte basterdsuiker
400 ml slagroom
150 g pure chocolade, grof gehakt
3 el gemengde ongezouten noten
cakevorm (25 cm), vershoudfolie, mixer

1 Bekleed de cakevorm met een royaal vel vershoudfolie. Doe de eieren met de dooiers en 100 g basterdsuiker in een kom. Hang de kom in een pan met kokend water (au bain-marie), zorg dat de kom het water niet raakt! Klop met de mixer de eieren met de suiker tot een romige, bleekgele crème. Neem de kom van de pan en klop nog vijf minuten door.

2 Klop met de mixer 300 g slagroom lobbig (yoghurtdikte). Smelt de chocolade ook au bain-marie of in de magnetron.

3 Spatel de slagroom en gesmolten chocolade door het eimengsel. Schep de ijsbasis in de vorm en vouw dicht met de folie. Vries het ijs in minimaal vier uur in.

4 Smelt in een pan met dikke bodem de resterende 150 g basterdsuiker en laat lichtbruin kleuren. Voeg de resterende 100 ml slagroom toe. Pas nu op met spatten! De suiker (karamel) wordt nu weer hard. Laat de karamel op laag vuur smelten en roer de saus glad. Schep er de noten door.

5 Haal de parfait 5-10 minuten voor serveren uit de diepvries. Verwarm de karamelsaus op laag vuur. Stort de parfait op een schaal en schenk er de karamelsaus over. Snijd het ijs aan tafel met een nat mes in mooie plakken.

Tip
Schaaf nog mooie krullen witte en pure chocolade boven het ijs.

voorbereiden: 40 minuten
bereiden: 10 minuten

Ook interessant