Eten

Recept: Chocolade-tahintaartjes met grapefruit & gekarameliseerde pecannoten

recept-chocolade-tahintaart.jpg

Breng het Midden-Oosten naar jouw keuken toe met dit heerlijke recept van Chocolade-tahintaartjes met grapefruit. Besprenkel ze met gekarameliseerde pecannoten en je hebt een lekker stukje taart voor bij de koffie.

Of je nu visite hebt of iets lekkers voor jezelf wilt maken: dankzij dit recept voor chocolade-tahintaartjes met grapefruit heb je twee kleine taarten of één grote taart.

Dit heb je nodig:

  • 1 rol zandtaartdeeg op bakpapier (koelvers, bijv. Tante Fanny)
  • 30 g ahornsiroop
  • 100 g tahin (sesampasta)

Voor de chocoladevulling:

  • 200 g pure chocolade, in stukjes
  • 150 g ongezouten boter + extra om in te vetten
  • 3 eieren (L)
  • 50 g fijne tafelsuiker
  • cacaopoeder om te bestuiven

Voor de topping:

  • 1 roze grapefruit
  • snuf gemalen kaneel
  • 1 klontje boter
  • 1 el honing
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 100 g pecannoten
  • 1 el sesamzaad

Extra nodig: 2 taartvormen van 14 cm doorsnede of 1 grote vorm van 26 cm doorsnede, ingevet, bakkorrels of ander steunvulsel.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (conventionele onder- en bovenwarmte).
  2. Bekleed de vorm(en) met het bakpapier en het deeg.
  3. Snijd het teveel langs de rand weg.
  4. Prik de bodem(s) in met een vork en beleg met een rondje bakpapier met daarop de bakkorrels.
  5. Bak in het midden van de oven in ± 15 min. lichtbruin.
  6. Haal de vorm(en) uit de oven, verwijder de bakkorrels en het bakpapier en bak nog 5 min. verder in de oven.
  7. Klop de ahornsiroop door de tahin en besmeer de taartbodempjes ermee.
  8. Smelt voor de vulling al roerend de chocolade en de boter au bain-marie. Zorg dat de kom het water niet raakt. Meng goed.
  9. Klop de eieren en de suiker met een handmixer tot een lichtgeel, dik schuimend mengsel dat als een lint van de kloppers loopt.
  10. Lepel de helft van het eiermengsel door de gesmolten chocolade en roer tot alles goed gemengd is.
  11. Schep er daarna de rest van het eiermengsel door en meng weer goed. Verdeel de vulling over de bodem(s) en bak de taart(en) in 20 à 30 min. gaar.
  12. Neem de taart(en) uit de oven, verwijder de vorm(en) en laat afkoelen op een rooster.
  13. Snijd voor de topping de partjes grapefruit tussen de vliezen uit.
  14. Smelt de boter, voeg de honing en de suiker toe en laat langzaam oplossen en lichtjes kleuren.
  15. Roer de kaneel erdoor en meng de pecannoten en het sesamzaad er met een houten lepel door tot alle noten met karamel bedekt zijn.
  16. Laat afkoelen op bakpapier en hak dan grof.
  17. Garneer de taart(en) met de grapefruit en de gekarameliseerde pecannoten.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 50 min. oventijd

Ziet er goed uit!

Productie | Colette Beyne
Fotografie | Wout Hendrickx

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-04. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant