Eten

Maak er een chocoladefeest van met deze chocolade-koffiecheesecake

maak-er-een-chocoladefeest-van-met-deze-chocolade-koffiecheesecake.jpg

Chocolade-koffiecheesecake: een taart om je vingers bij af te likken! Een puntje van deze heerlijke taart smaakt extra lekker bij een kopje espresso of een beker chocolademelk. 

Je moet er even geduld voor opbrengen, maar het wachten op deze taart is zeker de moeite waard.

Dit heb je nodig voor de chocolade-koffiecheesecake (12 personen):

Voor de bodem:

  • ± 230 g speltkoekjes met walnoot en gember + extra om te garneren
  • 30 g poedersuiker + evt. extra om te bestrooien
  • 65 g boter, gesmolten

Voor de vulling:

  • 250 g pure chocolade, fijngehakt + extra om te versieren
  • 450 g harde roomkaas, op kamertemperatuur
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 el melk
  • 2 tl espressopoeder

Extra nodig: keukenmachine, springvorm Ø 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier.

Bereidingswijze chocolade-koffiecheesecake:

  1. Verwarm de oven voor op 185 °C.
  2. Maal voor de bodem de koekjes in een keukenmachine fijn met de poedersuiker en de boter. Doe de kruimels in de springvorm en druk ze stevig aan tot een dikke bodem (de zijkant hoeft niet).
  3. Bak de bodem in het midden van de oven ± 15 min. Laat helemaal afkoelen op een rooster.
  4. Hak intussen de chocolade fijn voor de vulling en doe in een hittebestendige kom.
  5. Zet de kom op een pan met een bodempje heel zacht kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken.
  6. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten. Neem de kom van de pan en laat iets afkoelen.
  7. Klop de roomkaas in een grote kom met alle suiker, de melk en de espressopoeder tot de suiker is opgelost.
  8. Klop er dan de gesmolten chocolade door. Klop in nog 3 min. iets luchtiger.
  9. Verdeel het roomkaasmengsel over de koekjesbodem en laat in de koelkast ± 4 uur (maar liever 1 nacht) opstijven.
  10. Versier met wat verkruimelde koekjes.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 15 min. oventijd + ± 4 uur opstijven.

Ziet er goed uit!

chocolade-koffiecheesecake

Recepten en tekst | Dosia Brewer
Fotografie | Maarten van der Wal

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-50. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant