Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit is de beste reden om zonder schuldgevoel chocolade te eten, zeker in de winter

chocolade-gezond-winter.jpg

Op brood, om de kruidnoten heen of gewoon uit de hand: welke vrouw is er nou niet dol op chocolade? Je schuldig voelen nadat je een hele reep hebt opgegeten, hoeft niet meer. Chocolade is niet alleen lekker, maar ook gezond, zeggen wetenschappers. Zeker tijdens de donkere wintermaanden.

Kom je ook elke winter in een dipje terecht? Als we de wetenschappers van de Duitse Maarten Luther-Universiteit (MLU) en het Max Rubner-Institut mogen geloven, gaat chocolade ervoor zorgen dat je er dit najaar géén last van krijgt. Uit hun onderzoek blijkt dat pure chocolade, cacaoboter, -poeder en -bonen rijk is aan vitamine D2. En daar hebben we in de winter nou juist gebrek aan.

Vitamine D-tekort

Doordat we in de wintermaanden vaak in het donker naar werk vertrekken én in het donker thuiskomen, komen we weinig met zonlicht in aanraking. Hierdoor loop je het risico om een tekort aan vitamine D op te bouwen. “Veel mensen hebben sowieso moeite om voldoende vitamine D binnen te krijgen,” aldus voedingsdeskundige Gabriele Stangl van het MLU. “Dat probleem wordt tijdens de wintermaanden alleen maar groter.”

Zo’n negentig procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D halen mensen uit zonlicht, legt Stangl uit. “Maar met de juiste voeding kun je dit verder aanvullen. Dit kun je doen door pure chocolade te eten.” De chocolade moet echt puur zijn; melk- en witte chocolade bevatten veel minder vitamine D en zorgen daarom voor onvoldoende aanvulling van een eventueel vitamine D-tekort.

Met mate

Dat pure chocolade een bron van vitamine D is, betekent niet dat je er onbeperkt van kunt smullen. Wil je een winterdip voorkomen of genezen met de juiste voeding? Ook deze producten verbeteren je humeur.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ad.nl
Beeld | iStock

Ook interessant