Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Chai bananenbrood met sticky topping van honing en hazelnoot

bananenbrood-1.jpg

De combinatie met chai, hazelnoten, maanzaad, vanille en citroen en op het laatst meegebakken topping van havervlokken en noten maakt het brood net even anders dan ‘gewoon’ bananenbrood.

Een plak bananenbrood is op elk moment van de dag lekker. Zo maak je hem!

De ingrediënten

  • 125 g zachte boter + extra om in te vetten
  • 2 rijpe bananen
  • 180 g bruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 125 ml chai kruidenthee, afgekoeld
  • 150 g bloem
  • 50 g maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • 90 g hazelnoten, gemalen
  • 60 g maanzaad
  • merg van 1 vanillestokje
  • rasp van ½ biologische 
citroen
  • 1-2 el vloeibare honing
  • 1-2 el havervlokken
  • 3-4 el blanke hazelnoten, zeer grof gehakt
  • extra nodig: broodvorm van 25 cm lengte

Zo maak je het chai bananenbrood met sticky topping van honing en hazelnoot

  1. Verhit de oven voor op 180 °C (conventionele boven- en onderwarmte).
  2. Beleg 
de bodem van de vorm met een reep bakpapier.
  3. Vet de hele vorm in met de extra boter.
  4. Pureer het vruchtvlees 
van de bananen.
    Mix de boter, de suiker en het zout romig.
  5. Klop de eieren er een voor een door.
  6. Voeg de bananenpuree en de thee toe en roer glad.
  7. Vermeng de bloem met de maïzena, het bakpoeder, de gemalen noten, het maanzaad, de vanillemerg en de citroenrasp en klop door het bananenmengsel.
  8. Voeg nog wat melk toe bij een te droog deeg, en wat bloem bij een te vochtig deeg.
  9. Vorm een rol van het deeg, leg hem in de vorm en bak het brood 40 min.
  10. Haal de vorm uit de oven, bestrijk de bovenkant met honing en verdeel de havervlokken en de noten erover.
  11. Zet nog ± 15 min. terug in de oven of tot het brood gaar is. Een ingestoken prikker moet er droog uitkomen.
  12. Laat het brood 15 min. in de vorm afkoelen, stort het dan op een rooster en laat verder afkoelen.
  13. Snijd het brood in dikke plakken en serveer met boter en honing.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 1 uur oventijd

Bewaartip

Snijd het afgekoelde brood in plakken en vries deze in porties in. Zo heb je 
altijd vers bananenbrood in huis op 
het moment dat je daar zin in hebt.

Voorbereidingstip

Je kunt het beslag de avond tevoren al maken. Op de dag zelf even omroeren met de gesmolten boter en bakken maar.

Dit recept verscheen eerder in Margriet 2019-02. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Ook interessant