Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Caloriearm kerstdiner? Dít menu bewijst dat het net zo lekker kan zijn

menu-kerst1.jpg

Nu we dit jaar een kleine kerst vieren en niet uit eten kunnen, hebben we wat meer invloed op wát we onszelf voorschotelen tijdens het kerstdiner. En waarom dan niet iets gezonds (dat natuurlijk wel net zo lekker is)? Hieronder delen we een caloriearm kerstdiner waar het water je gegarandeerd van in de mond loopt.

Het totaal? 670 calorieën.

Voorgerecht: rauwkost met edamame-dip

De ingrediënten

  • 1 zoete puntpaprika, in reepjes
  • 2 wortels, in reepjes
  • 2 stengels bleekselderij, in reepjes

    Voor de dip
  • 200 g edamame (groene sojabonen, diepvries)
  • 1-2 el tahin
  • sap van ½-1 citroen, rasp van ½ citroen
  • ½ el extra vergine olijfolie
  • versgemalen peper, zout
  • 1 tl chiliflakes

extra nodig: elektrisch hakmolentje of keukenmachine met kleine kom.

Zo maak je de kleurige rauwkost met edamame-dip

  1. Kook de edamame volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  2. Giet ze af en doe ze met 1 el tahin, het sap van ½ citroen, de citroenrasp en de olijfolie in de kom van het hakmolentje.
  3. Voeg 4 el water toe en maal tot een glad geheel.
  4. Breng de dip op smaak met peper, zout en eventueel tahin.
  5. Is de dip te dik, voeg dan 1 el extra citroensap of water toe en maal opnieuw.
  6. Bestrooi met chiliflakes en serveer de dip bij de groentereepjes.

Bereidingstijd: ± 10 min., kcal p.p.: 140

Hoofdgerecht: kabeljauwfilet in sesamkorst met gegrilde babypaksoi

De ingrediënten

  • sap van 1 citroen
  • 5 el wit sesamzaad, geroosterd
  • 5 el zwart sesamzaad
  • versgemalen peper, zout
  • 500 g kabeljauwfilet of andere witvisfilet, in 4 gelijke stukken
  • 4 el zonnebloem- of arachideolie
  • 4 kropjes babypaksoi, in de lengte gehalveerd
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes

    Voor de dressing
  • 4 el rijstazijn
  • 4 el sojasaus
  • 4 cm gemberwortel, geraspt
  • 1-2 tenen knoflook, geperst

Zo maak je de kabeljauwfilet in sesamkorst met gegrilde babypaksoi

  1. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en roer er de helft van het citroensap doorheen.
  2. Zet apart. Meng de twee soorten sesamzaad en schud ze op een plat bord.
  3. Wrijf de visfilets in met peper en zout en druk ze met beide kanten in het sesamzaad.
  4. Neem twee koekenpannen en verhit in elk de helft van de olie.
  5. Leg in één pan de paksoi met de snijkant naar beneden, voeg de rest van het citroensap toe, leg het deksel op de pan en laat 5 min. stomen en licht kleuren.
  6. Bak de vis in de tweede pan in ± 2 min. per kant gaar; de precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van de filets.
  7. Haal de vis en de paksoi voorzichtig uit de pan en leg ze op verwarmde borden.
  8. Bestrooi met de lente-ui en druppel er dressing overheen.

Bereidingstijd: ± 25 min., kcal p.p.: 380

Nagerecht: aardbeien-meringuepotjes

De ingrediënten

  • 450 g aardbeien (diepvries), ontdooid en kort uitgelekt
  • 1 el + 50 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M), gesplitst
  • 1 el aardbeienjam

extra nodig: 4 ovenvaste glaasjes.

Zo maak je de aarbeien-meringuepotjes

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Verdeel de aardbeien over de glaasjes.
  3. Bestrooi met de eetlepel suiker en bak ze 10 min. in de oven.
  4. Neem de glaasjes uit de oven en laat ze 5 min. afkoelen, maar laat de oven aan.
  5. Klop de eierdooiers los met de aardbeienjam.
  6. Verdeel dit mengsel over de glaasjes en roer voorzichtig door de aardbeien.
  7. Bak ze nogmaals 10 min. in de oven.
  8. Klop intussen de eiwitten in een brandschone kom stijf.
  9. Voeg 25 g suiker toe en klop opnieuw tot je een glanzende witte massa hebt.
  10. Spatel de rest van de suiker er voorzichtig door.
  11. Haal de glaasjes uit de oven; laat de oven weer aanstaan.
  12. Maak met de geklopte eiwitten op elk glaasje een mooie schuimkop, zet de glaasjes terug in de oven en bak nogmaals 10 min. of tot de meringues goudbruin zijn.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 30 min. oventijd + afkoelen, kcal p.p.: 150

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-50. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant