Caloriearm kerstdiner? Dít menu bewijst dat het net zo lekker kan zijn
Redactie Margriet | 23 december 2020
Nu we dit jaar een kleine kerst vieren en niet uit eten kunnen, hebben we wat meer invloed op wát we onszelf voorschotelen tijdens het kerstdiner. En waarom dan niet iets gezonds (dat natuurlijk wel net zo lekker is)? Hieronder delen we een caloriearm kerstdiner waar het water je gegarandeerd van in de mond loopt.
Het totaal? 670 calorieën.
Voorgerecht: rauwkost met edamame-dip
De ingrediënten
1 zoete puntpaprika, in reepjes
2 wortels, in reepjes
2 stengels bleekselderij, in reepjes
Voor de dip
200 g edamame (groene sojabonen, diepvries)
1-2 el tahin
sap van ½-1 citroen, rasp van ½ citroen
½ el extra vergine olijfolie
versgemalen peper, zout
1 tl chiliflakes
extra nodig: elektrisch hakmolentje of keukenmachine met kleine kom.
Zo maak je de kleurige rauwkost met edamame-dip
Kook de edamame volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Giet ze af en doe ze met 1 el tahin, het sap van ½ citroen, de citroenrasp en de olijfolie in de kom van het hakmolentje.
Voeg 4 el water toe en maal tot een glad geheel.
Breng de dip op smaak met peper, zout en eventueel tahin.
Is de dip te dik, voeg dan 1 el extra citroensap of water toe en maal opnieuw.
Bestrooi met chiliflakes en serveer de dip bij de groentereepjes.
Bereidingstijd: ± 10 min., kcal p.p.: 140
Hoofdgerecht: kabeljauwfilet in sesamkorst met gegrilde babypaksoi
De ingrediënten
sap van 1 citroen
5 el wit sesamzaad, geroosterd
5 el zwart sesamzaad
versgemalen peper, zout
500 g kabeljauwfilet of andere witvisfilet, in 4 gelijke stukken
4 el zonnebloem- of arachideolie
4 kropjes babypaksoi, in de lengte gehalveerd
2 lente-uitjes, in ringetjes
Voor de dressing
4 el rijstazijn
4 el sojasaus
4 cm gemberwortel, geraspt
1-2 tenen knoflook, geperst
Zo maak je de kabeljauwfilet in sesamkorst met gegrilde babypaksoi
Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en roer er de helft van het citroensap doorheen.
Zet apart. Meng de twee soorten sesamzaad en schud ze op een plat bord.
Wrijf de visfilets in met peper en zout en druk ze met beide kanten in het sesamzaad.
Neem twee koekenpannen en verhit in elk de helft van de olie.
Leg in één pan de paksoi met de snijkant naar beneden, voeg de rest van het citroensap toe, leg het deksel op de pan en laat 5 min. stomen en licht kleuren.
Bak de vis in de tweede pan in ± 2 min. per kant gaar; de precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van de filets.
Haal de vis en de paksoi voorzichtig uit de pan en leg ze op verwarmde borden.
Bestrooi met de lente-ui en druppel er dressing overheen.
Bereidingstijd: ± 25 min., kcal p.p.: 380
Nagerecht: aardbeien-meringuepotjes
De ingrediënten
450 g aardbeien (diepvries), ontdooid en kort uitgelekt
1 el + 50 g fijne kristalsuiker
2 eieren (M), gesplitst
1 el aardbeienjam
extra nodig: 4 ovenvaste glaasjes.
Zo maak je de aarbeien-meringuepotjes
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verdeel de aardbeien over de glaasjes.
Bestrooi met de eetlepel suiker en bak ze 10 min. in de oven.
Neem de glaasjes uit de oven en laat ze 5 min. afkoelen, maar laat de oven aan.
Klop de eierdooiers los met de aardbeienjam.
Verdeel dit mengsel over de glaasjes en roer voorzichtig door de aardbeien.
Bak ze nogmaals 10 min. in de oven.
Klop intussen de eiwitten in een brandschone kom stijf.
Voeg 25 g suiker toe en klop opnieuw tot je een glanzende witte massa hebt.
Spatel de rest van de suiker er voorzichtig door.
Haal de glaasjes uit de oven; laat de oven weer aanstaan.
Maak met de geklopte eiwitten op elk glaasje een mooie schuimkop, zet de glaasjes terug in de oven en bak nogmaals 10 min. of tot de meringues goudbruin zijn.
Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 30 min. oventijd + afkoelen, kcal p.p.: 150
Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-50. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.