Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Calicuth ei met dukkah

calicuth-ei-met-dukkah.jpg

Bij de marktpoelier is een ei niet zomaar ‘een eitje’. Hij heeft allerlei soorten, van kwartelei tot ganzenei.

Topchef Yolanda van der Jagt: “Op de nieuwe boerenmarkt bij de Haarlemmerdijk in Amsterdam ontmoette ik een enthousiaste hoenderspecialist, Paul de Wit, met een uniek Zeeuws streekproduct. Niet alleen het vlees, ook het ei van zijn calicuth hoenderpauwen (scharrelkalkoenen) bleek echt een delicatesse. Het was mijn beste eitje ooit.”

Lunchgerecht
4 personen

2 eetlepels korianderzaad
1,5 eetlepel komijnzaad
5 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel nigellazaad
1 theelepel zeezout
Versgemalen zwarte peper
10 macademianoten
4 calicuth eieren (of grote boereneieren)

Extra nodig
Vijzel

Bereiding
15 minuten

Bereiden
1. Rooster het korianderzaad en het komijnzaad in een droge koekenpan tot hun geur vrijkomt. Schep ze in een vijzel. Rooster ook het sesamzaad lichtbruin.
2. Wrijf in de vijzel het koriander- en komijnzaad fijn. Roer dit mengsel in een kom door het sesamzaad. Voeg het nigellazaad en het zeezout en naar smaak versgemalen zwarte peper toe. Stamp de macademianoten in de vijzel fijn en meng ze door de specerijen. (Deze mix heet ‘dukkah’.)
3. Volg de instructies die je van de poelier bij je eieren krijgt. Voor Calicuth eieren: zet ze op met koud water en laat de eieren zodra het water kookt 1 minuut koken. Haal ze dan uit de pan, laat de eieren nog 1 minuut staan. Pel de bovenkant van de eieren en laat iedereen aan tafel op elk hapje een beetje dukkah strooien.

TIP
Dukkah, een Egyptische mix van noten, kruiden en specerijen, is bedoeld om in olijfolie gedoopt plat brood (pide of pitta bijvoorbeeld) te dippen. Ook lekker over met hummus en tomaat belegd brood.

Seizoen
Vanaf half maart produceren de calicuth’s deze bijzondere eieren met een romige, volle smaak.

Hollandse kramen

Het prachtige nieuwe kookboek van Yolanda van der Jagt laat zien hoe gevarieerd en mooi het aanbod van de Hollandse warenmarkten is. Meer dan 100 bijzondere en verrassende recepten met heel veel groenten en fruit van het seizoen, vaak biologisch en afkomstig van lokale producenten. Typische dingen van de markt zoals haring en stroopwafels komen ook aan bod, naast noten, zuidvruchten en natuurlijk vis en gevogelte. Private chef Yolanda van der Jagt kookte jarenlang in toprestaurants over de hele wereld. Ze schreef eerder Lekker Hollands, het kookboek voor alle seizoenen en twee kookschriften.

Ook interessant