Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Onderzoek: cake bakken met insectenvet is nét zo lekker

onderzoek-cake-bakken-met-insectenvet-is-net-zo-lekker.jpg

Insecten eten is de toekomst. En nu hebben wetenschappers daar nóg een ontdekking over gedaan: insectenvet. En dat is minder vies dan het klinkt.

Het zou het perfecte alternatief voor boter zijn, waarmee je volgens onderzoek van de Universiteit Gent prima koekjes en cake kunt bakken.

Cake met het vet van larven

Misschien ril je al bij het idee: een cake eten waarin vet van larven en vliegen zit. Maar dat is toch echt wat de proefpersonen in het experiment van de Universiteit Gent kregen voorgeschoteld. Naast cake, stonden er wafels en koekjes met insectenvet op het menu. Die werden op drie verschillende manieren gemaakt:

  1. Alleen met boter
  2. Driekwart boter en kwart insectenvet
  3. Helft boter en helft insectenvet

Proeven maar…

Wat bleek? Het verschil tussen de drie, was amper te proeven en te zien. Alle wafels, koekjes en cake met een kwart insectenvet, vonden de proefpersonen lekker. En zelfs de wafels waar voor de helft insectenvet in zat, doorstonden de test. Alleen de cake en koekjes die voor de helft uit boter en de helft uit insectenvet bestonden, smaakten volgens de deelnemers dus iets anders dan ze gewend waren.

Waarom insectenvet?

Maar waarom zouden we in hemelsnaam het vet van insecten willen eten, in plaats van normale boter? “De ecologische voetafdruk van een insect is veel kleiner dan die van runderen”, legt onderzoeker Daylan Tzompa-Sosa uit. “Bovendien kunnen we insecten in grote hoeveelheden in Europa kweken, waardoor ook de voetafdruk van het transport verkleint. Melk voor boter wordt immers vaak geïmporteerd van buiten Europa.”

Gezonder dan boter

En het is volgens de wetenschappers niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezonder voor je lichaam. “Insectenvet is een ander soort vet dan boter”, legt Daylan uit. “Insectenvet bevat laurinezuur, en dat maakt het product onder andere lichter verteerbaar dan boter. Bovendien heeft laurinezuur een antibacteriële, antimicrobiële en antimycotische werking. Dat betekent dat het bijvoorbeeld in staat is verschillende virussen, bacteriën of ook schimmels in het lichaam onschadelijk te maken.”

Insectenvet in de supermarkt

Voorlopig kunnen we insectenvet nog niet in de supermarkt kopen. Het wordt op zo’n kleine schaal gemaakt, dat het peperduur is. Maar wie weet, in de toekomst? Het is vooral het idéé van insecten eten waar we even aan moeten wennen, denkt onderzoeker Joachiem Schouteten. “Producten met insecten, zoals bijvoorbeeld insectenburgers zijn nog geen groot succes gebleken. Maar bij gebak is de kans groter dat het in de smaak zal vallen, omdat het hier enkel gaat over een vorm van vetvervanger.”

Spreek het jou, mede door de gezondheidsvoordelen, wel aan om insecten te eten? Dan is dit receptenboek misschien iets voor jou:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Universiteit Gent
Beeld | iStock

Ook interessant