Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Brood uit eigen keuken

brood-bakken1-jpg.jpg

Hmm… de geur van heerlijk vers brood uit eigen keuken. Met dit basisrecept creëer je binnen een handomdraai je favoriete boterham. Mix het met pompoenpitten, olijven, gedroogde tomaten of andere lekkernijen. Bourgondisch genieten!

Basisrecept brood

– 700 gram volkorenbloem

– 1 theelepel zout

– 1 zakje instant gist (ongeveer 7 gram)

– 450 milliliter lauw water

Hoe?

Zeef de bloem samen met het zout boven een grote kom en roer de instant gist erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet er het lauwe water in. Meng het bloem langzaam met je handen door het water tot er deeg ontstaat.

– Rol het deeg op tot een stevige bal. Als het plakkerig is, voeg je wat extra meel toe. Als het deeg droog en korrelig is, voeg dan wat water toe.

– Strooi wat bloem op een werkblad en leg het deeg erop. Kneed ongeveer 10 minuten tot het brooddeeg elastisch is. Dit check je door het met twee handen  uit elkaar te trekken.

– Doe het deeg daarna in een grote ingevette kom. Dek de kom af met plastic folie. Op een droge en warme plek laat je het deeg vervolgens een uur rijzen totdat het in volume verdubbeld is.

– Na het rijzen leg je het deeg opnieuw op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het dan tot een mooie bal en leg deze op een grote ingevette bakplaat. Dek het deeg daarna af met een theedoek en laat het opnieuw een uur rijzen.

– Intussen verwarm je de oven voor op 220 graden. Verwijder de theedoek, strooi er eventueel wat zaden en wat bloem op en maak met een klein mes vier inkepingen aan de bovenkant van het brood.

– Bak het brood 35 minuten en houd het in de tussentijd goed in de gaten. Het brood is klaar als het bij kloppen hol klinkt. Laat het brood volledig afkoelen totdat je het aansnijdt. Het blijft 2 dagen vers. In de vriezer kun je het brood langer bewaren.

Erg lekker met eigengemaakte jam!

Variatie

– Wil je wit brood? Gebruik dan alleen 700 gram witte bloem.

– Als je calcium wilt toevoegen aan je brood, vervang dan de helft van het water door melk op kamertemperatuur.

– Voor een tomaten-olijvenbrood voeg je 100 gram zongedroogde tomaatjes, 100 gram zwarte olijven en een halve eetlepel verse oregano toe.

– Zin in walnootbrood met kokos en vruchten? Voeg dan 75 gram geraspte kokos, wat walnoten en 100 gram gedroogde vruchtenmix toe.

– Probeer ook eens Brandnetelbroodjes.

Tips bij het broodbakken

– Om het brooddeeg glad en luchtig te krijgen, klop je alle droge ingrediënten na het afwegen los met een garde. Zeven kan ook.

– Zet deeg dat nog moet rijzen niet naast of in de buurt van een verwarming of oven. Hierdoor wordt het te droog en rijst het te snel.

– Als je brood is ingezakt na het bakken, wil dat zeggen dat je deeg te vochtig was. Voeg de volgende keer iets minder water toe om dit te voorkomen.

– Zorg voordat je begint aan het maken van brood dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

– Haal het brood direct na het bakken uit de vorm halen en laat het op een rooster en onder een schone theedoek afkoelen. Hierdoor blijft de korst stevig en wordt hij niet te hard.

Meer weten over de gezonde voordelen van verschillende soorten brood? Kijk dan naar Wit, bruin of volkoren?

 

Ook interessant