Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: brioches met appel, pecannoten en zoute karamel

recept-brioches-met-appel-pecannoten-en-zoute-karamel.jpg

Het is even wat werk, maar ze zijn zeker de moeite waard, deze zachte, romig smakende brioches met hele schijven appel, zoute karamel en ­pecannoten. Een heerlijke lekkernij met appel.

Lekker bij een brunch!

Dit heb je nodig voor de brioches met appel, pecannoten en zoute karamel

voor het deeg

  • 350 gram tarwebloem
  • 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
  • 50 gram kristalsuiker
  • 140 ml halfvolle melk
  • 70 gram ongezouten boter
  • ½ tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 1 ei

voor de zoute karamel

  • 120 gram kristalsuiker
  • 70 ml room
  • 30 gram boter, in kleine blokjes
  • ½ tl fleur de sel

voor de vulling

  • 2 kleine appels met schil
  • sap van ½ citroen
  • ½ tl zout
  • ½ tl vanille-extract
  • 3 el rietsuiker
  • 50 g pecannoten, fijngehakt

extra benodigdheden: mandoline, keukenmachine (optioneel)

brioches met appel, pecannoten en zoute karamel

Zo maak je deze lekkernij

Bereidingstijd: ± 45 minuten + ± 1 uur rijstijd + ± 20 minuten oventijd + afkoelen

  1. Meng voor het deeg de bloem met de gist en de suiker in een grote mengkom, eventueel van de ­keukenmachine.
  2. Verwarm de melk, de boter, het vanille-extract en het zout in een kleine steelpan tot lauwwarm. Klop het ei erdoor en giet mengsel in de kom met droge ingrediënten.
  3. Meng met de hand of in de keukenmachine met de deeghaak in ± 10 min. tot een samenhangend elastisch geheel. Dek af met plasticfolie en laat op een warme plaats minimaal 1 uur rijzen
  4. Breng intussen voor de zoute karamel de suiker met 30 ml water in een steelpan met hoge rand langzaam aan de kook en laat zonder te roeren zachtjes koken totdat je een mooie licht goudkleurige karamel hebt.
  5. Blus de hete karamel af met de room. Kijk uit voor spatten, het mengsel is zeer heet! Neem de pan van het vuur en voeg en boter en de fleur de sel toe. Roer goed door tot je een mooie gladde saus hebt en zet opzij.
  6. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schaaf voor de vulling de appels in hun geheel in dunne schijven op een mandoline. Meng ze met het ­citroensap, de suiker, het zout en het vanille-extract.
  7. Verdeel het deeg na het rijzen in acht gelijke bolletjes en rol ze plat. Gebruik je handen om de randen iets hoger te maken. Leg de brioches met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede ­bakplaat.
  8. Smeer een volle eetlepel van de karamel uit over de bovenkanten van de ­brioches tot aan de randen.
  9. Leg 4 appelschijven in de karamel en bestrooi met de pecannoten.
  10. Bak de brioches in 15-20 min. goudbruin en laat ­afkoelen. Serveer met de rest van de zoute karamel.

Fotografie | Tom Swalens
Receptuur | Debby de Mangelaere/Les Filles Rouges
Tekstbewerking | Colette Beyne

Ook interessant