Eten

Bij de borrel: mosselen met bearnaisesaus

mosselen.jpg

Zin om eens op een andere manier mosselen te eten? Serveer ze dan als hapje bij de zomerborrel. Na het koken leg je de schelpen op een flinke laag grof zeezout en schep je er een lepel bearnaisesaus op. Genieten maar!

Mosselen met bearnaisesaus (borrel- of voorgerecht, 4 personen)

Dit heb je nodig:

  • 25 g boter
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 2 kg mosselen, schoongemaakt
  • grof zeezout
  • bearnaisesaus (zie recept)
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 el verse dragon, fijngehakt
  • 3 el rode wijnazijn
  • 3 eidooiers
  • 130 g geklaarde boter (zie recept)
  • zout en peper

Kook voor de bearnaisesaus in een kleine steelpan de peperkorrels, sjalot en 1 eetlepel dragon in de azijn, houd een paar takjes over voor de garnering. Kook alles in tot een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid, zeef dit en haal van het vuur.

Verwarm de boter in een mosselpan op laag tot middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook 2 min., zonder dat ze bruin worden. Blus af met de witte wijn en voeg de mosselen toe. Leg de deksel op de pan. Kook de mosselen in 5-7 min. gaar. Roer zo nu en dan. Als de mosselschelpen openstaan, haal je de mosselen uit de pan. Controleer of alle schelpen open zijn, doe eventuele lege en dichte mosselschelpen weg. Die laatste kun je niet veilig eten.

Haal de schelphelften waar geen vlees in zit van de mosselen, ook die mogen weg. Bedek een grote ovenplaat of plank met grof zeezout. Druk de mosselhelften een beetje in het zout.
Verwarm de pan met het gezeefde dragon-azijnmengsel kort en haal van het vuur. Voeg de eidooiers toe. Meng goed met een garde en zet de pan terug op laag vuur. Klop 3 min. en voeg dan geleidelijk de geklaarde boter toe. Zorg ervoor dat de saus niet meer kookt. Voeg 1 eetlepel gehakte dragon toe en breng op smaak met zout en peper. Meng door de saus.
Lepel de saus over de mosselhelften en bestrooi met wat extra dragon. Serveer op grof zeezout.

Bereidingstijd: ± 30 min.

fishtales
Bart’s Fish Tales biedt niet alleen recepten en technieken, maar vooral ook verhalen. Mede door de prachtige fotografie blijf je kijken en lezen in dit (kook)boek. Het telt meer dan 400 pagina’s. Uitgeverij Carrera Culinair, prijs € 30

Bart van Olphen vindt het belangrijk dat consumenten duurzaam gevangen vis kopen en zet zich daar al jaren actief voor in. Hij schreef meer boeken over vis en heeft daar een aantal prijzen mee gewonnen. Bart werkt als visexpert nauw samen met het FoodTube-kanaal van Jamie Oliver en heeft ook een eigen YouTube-kanaal met de naam Bart’s Fish Tales. Op Instagram zendt hij onder dezelfde naam elke week een ultrakorte kookshow uit van 15 seconden. En dan zijn er nog de MSC-gecertificeerde visproducten van Fish Tales, die je onder meer kunt kopen bij Albert Heijn, Makro, Landmarkt Amsterdam en Kweker.

Ook interessant