Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bokkenpootjes bakken: doe je mee?

ingredients-for-the-preparation-of-bakery-products.jpg

Bokkenpootjes, we waren ze even vergeten, maar wat zijn deze koekjes toch bijzonder én lekker. Ze hebben hun naam te danken aan de vorm en hun smaak aan de ingrediënten amandelen in combinatie met merengue. Door ze uiteindelijk in de chocolade te dippen, worden ze onweerstaanbaar bij een kop koffie of thee. 

Wat heb je nodig?

Voor circa 22 koekjes

Koekjes
– 130 g gemalen amandelen (amandelmeel)
– 55 g poedersuiker
– 30 g bloem
– 5 eiwitten van biologische
– eieren
– 1 mespunt zout
– 170 g kristalsuiker
– 50 g geschaafde amandelen

Botercrème
– 1 vanillestokje
– 250 ml volle melk
– 75 g kristalsuiker
– 1 tl espressokoffiepoeder
– 25 g custardpoeder
– 200 g zachte boter, op kamertemperatuur
– 2 el kahlúa

Afwerking
– 400 g pure chocolade (70% vaste cacaobestanddelen)
– twee bakplaten bekleed met bakpapier

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng in een kom de gemalen amandelen met de poedersuiker en bloem. Doe dat met een garde tot er geen klontjes meer in zitten. Klop in een brandschone kom met de mixer de eiwitten met het zout stijf. Voeg beetje voor beetje de kristalsuiker toe. Spatel met behoud van zo veel mogelijk lucht het amandelmengsel door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond met een doorsnee van 1 cm (of zonder spuitmond, waarbij je de zak afknipt tot je een opening van 1 cm hebt). Spuit circa 44 batonnets van 6 cm lang op de beklede bakplaten. Druk de puntjes glad met een in water gedoopte theelepel. Bestrooi ze met geschaafde amandelen. Bak de koekjes in circa 15 minuten lichtgekleurd en gaar in de oven.

Haal de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster. Snijd voor de botercrème het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg en vanillestokje met 225 ml melk, de kristalsuiker en het koffiepoeder in een steelpan en breng aan de kook. Roer de resterende melk met het custardpoeder tot een gladde massa. Verwijder het vanillestokje. Schenk de custard bij de kokende melk en laat het geheel koken tot het de dikte van vla krijgt. Schep de custard in een schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop met een mixer de boter met de poedersuiker in 5 minuten luchtig. Klop er 200 gram van de custard door. Voeg de kahlúa toe en klop nog 1 minuut. Bestrijk de helft van de koekjes met de botercrème en plak er een ander koekje tegenaan. Smelt de chocolade in een hittebestendige kom op een pan heet, maar niet kokend water. Schenk tweederde uit op een marmeren plaat en verspreid het met een paletmes. Doe het weer bij de resterende chocolade. Dompel de uiteinden van de bokkenpootjes in de chocolade en laat ze stollen op een stuk bakpapier.

Meer recepten?

Heel-Holland-BaktDit recept is afkomstig uit het boek Heel Holland Bakt, hét boek van de tv-serie, met recepten en bakgeheimen voor elke thuisbakker. Het boek is te bestellen voor € 24,99 via Bol.com. 

Meer over bakken:

Hemels: deze chocolade/pindakaas-taart móét je een keer maken
Een plak cake saai? Zó niet meer
Perfecte chocoladecake? Voeg dit toe!
Dit onverwachte ingrediënt maakt je appeltaart nóg lekkerder!

Bekijk ook:

Artikelen van margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant