Eten

Bœuf bourguignon gratiné: zo maak je deze Franse klassieker

boeuf-bourguignon-gratine-zo-maak-je-deze-franse-klassieker.jpg

Bœuf bourguignon gratiné: een heerlijke klassieker uit de Franse keuken. Rundvlees en spek gestoofd in rode wijn. Je geeft hem een extraatje met toeven gegratineerde aardappeltjes. 

Deze Bœuf bourguignon gratiné maak je in 3 uur en 10 minuten.

Dit heb je nodig (4 personen):

  • 1 kg magere runderlappen, in blokjes van 3 cm
  • 1 el bloem
  • olijfolie om in te bakken
  • 150 g gerookt ontbijtspek, in blokjes
  • 2 tenen knoflook, doormidden gesneden
  • 1 prei, in ringen
  • 2 wortels, in blokjes
  • 250 ml runderbouillon
  • 375 ml rode wijn
  • 4 takjes tijm
  • 2 grote rode uien, in parten
  • versgemalen peper en zout
  • 750 g aardappels, in stukken
  • ± 175 ml melk

Bereidingswijze bœuf bourguignon gratiné:

  1. Dep de vleesblokjes droog en schep in een kom om met de bloem.
  2. Verhit 1½ el olie in een grote ovenbestendige braadpan en bak de helft van het vlees hierin rondom bruin. Schep op een bord.
  3. Verhit nog 1½ el olie in de pan, bak de rest van de vlees en schep ook op het bord.
  4. Doe het spek, de knoflook en de prei en eventueel nog wat olie in de pan, bak 2-3 min. onder af en toe omscheppen. Doe het vlees, de wortel, de bouillon en de wijn erbij en voeg zo veel water toe dat het vlees onderstaat. Voeg de tijm toe en breng aan de kook.
  5. Laat op de allerlaagste pit in ± 2,5 uur afgedekt gaar stoven. Het vlees moet helemaal zacht zijn. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul eventueel aan met wat water.
  6. Voeg de ui toe en stoof nog 15 min. afgedekt.
  7. Neem dan het deksel eraf en kook tot de saus mooi is ingedikt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  8. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.
  9. Kook intussen de aardappels in water met zout in 15-20 min. gaar. Laat ze uitlekken en zet de pan weer op het laagste vuur.
  10. Schenk er de melk bij en laat even warmen. Stamp tot puree en roer er nog ± 2 el olie door. Breng op smaak met peper en zout.
  11. Schep de aardappels in mooie toeven op de stoof, zodat je ertussenin nog het vlees ziet.
  12. Zet 5-10 min. onder de grill voor een goudgele korst.

Ziet er goed uit!

Boeuf bourguignon grafine

Recept | Dosia Brewer
Fotografie | Maaike van Haaster

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-03. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant