Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

5x recept met boerenkool

boerenkool-recepten.gif
Zeg je boerenkool, dan zeg je stamppot. Tót je deze recepten hebt uitgeprobeerd. Wat denk je van: een smoothie, salade, soepje, pasta of chips…  Ook TV-kok Sandra ging in het programma ‘Thuis op zondag’ met deze recepten uit Margriet aan de slag.

Boerenkoolsmoothie met appel (4 glazen)
Als je boerenkool rauw eet, blijven alle voedingsstoffen bewaard. Gebruik hem daarom eens als ingrediënt voor een smoothie, samen met komkommer, appel en bleekselderij bijvoorbeeld.

200 g diepvriesboerenkool, in deelblokjes
1 Granny Smith-appel
1 citroen
4 stengels bleekselderij
1 komkommer
4 dl yoghurt
3 cm verse gemberwortel
versgemalen peper, zout

Haal de boerenkoolblokjes 10 min. van 
tevoren uit de vriezer en spreid ze uit op een bord. Snijd een appelhelft in piepkleine blokjes. Doe ze in een bakje en druppel er een beetje citroensap over. Snijd de rest van de appel in grote stukken. Hak de bleekselderij en de komkommer ook in stukken en doe ze samen met de boerenkool, de appelstukken en 3 dl yoghurt in een blender. Rasp de gember erboven en pers de citroen erboven uit. Voeg een 
mespuntje zout toe en wat peper uit de molen. Pureer dit alles tot een fijne smoothie. Serveer met de rest van de 
yoghurt en de appelblokjes.
Bereidingstijd: ± 10 min. + ± 10 min. wachten

Caesar salad van boerenkool
De jonge blaadjes van de boerenkool zijn lekker zacht en daarom extra geschikt voor een salade. De stevige caesar-
dressing en garnering met eieren en 
stoere broodcroutons combineren goed met de uitgesproken boerenkoolsmaak.

2 teentjes knoflook
4 takjes verse rozemarijn
6 el olijfolie
½ desem stokbrood, in dunne schuine 
plakken
12 kwarteleitjes
1 kippenei (M)
2 zakjes jonge boerenkoolblaadjes (baby-boerenkool, AH, inh. 80 g)
50 g Taggiasche olijven
voor de dressing
2 el citroensap
2 ansjovisfilets
2 tl mosterd
1 tl worcestersaus
1 tl tabasco
1 dl mayonaise
1 el kappertjes

Verwarm de oven voor op 200°C. Kneus 
de knoflookteentjes en verwarm ze samen met 2 takjes rozemarijn en de olie in een koekenpan op laag vuur. Laat 5 min. 
trekken. Hak de rest van de rozemarijn fijn. Bestrijk het brood dun met olie en 
bestrooi aan beide kanten met peper en zout naar smaak en de rozemarijn. Leg het brood op een met bakpapier beklede 
bakplaat en rooster het in 8 min. goudbruin in de oven. Breng de kwarteleitjes met het kippenei aan de kook en haal de kwarteleitjes er na 3 min. koken uit. Laat het kippenei nog 5 min. extra hard koken. Spoel de eieren koud en pel ze. Pureer voor de dressing het kippenei met de ingrediënten voor de dressing en 2 el water tot een dikke saus. Hussel de boerenkool om met 2 el dressing. Verdeel de salade over kommen en steek er croutons tussen. Halveer de kwarteleitjes en verdeel ze samen met de olijven over de salade. Serveer de rest van de dressing er apart bij.
Bereidingstijd: ± 30 min.

Pittige boerenkool-soep met garnalen
Pittige oosters getinte maaltijdsoep met boerenkool, kikkererwten en garnalen.

3 el rijst- of arachideolie
2 rode uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
150 g 
gewassen, gesneden boerenkool
1 l groentebouillon (van tablet)
1 stengel citroengras
5 cm geschilde gemberwortel, in plakjes
1 blik gekookte kikkererwten (400 g)
½ paksoi, in dunne repen
100 g roze garnalen

Verhit de olie in een ruime (soep)pan en fruit hierin de ui en knoflook op matig vuur ± 3 min. Voeg de rode peper en de boerenkool toe. Bak 2-3 min. mee tot de boerenkool is geslonken en schenk de bouillon erbij. Snijd het citroengras doormidden, plet de helften onder een pan en voeg ze met de gember aan de soep toe. Breng aan de kook en laat 15 min. op zacht vuur koken. Spoel de kikkererwten schoon in een vergiet en warm ze samen met de paksoi mee in de soep. Verdeel de garnalen over grote kommen of diepe borden en schep de hete soep erop.
Bereidingstijd: ± 20 min.

Boerenkoolchips met yoghurt-chili-dip
Gezonde snack: knapperige boerenkoolchips uit de oven met een frisse maar toch pittige yoghurt-chilidip.

500 g boerenkoolbladeren
2 el arachide- of koolzaadolie
1 el zoutflakes
2 tl gedroogde chili uit de molen
voor de dip
5 g verse koriander
1½ dl Turkse yoghurt

Verwarm de oven voor op 180°C. Scheur de bladeren in stukjes van de dikke nerven, was ze en droog ze met een slacentrifuge. Doe ze samen met de olie, zout en 1 tl chili in een grote kom en hussel goed om, zodat je de olie verdeelt over alle blaadjes. Spreid uit op 2 met bakpapier beklede bakplaten*. Bak de blaadjes per plaat ± 10 à 12 min.. Let goed op, want de blaadjes worden snel zwart aan de uiteinden. Ze zijn goed als ze droog en krokant aanvoelen. Hak voor de dip de koriander fijn en meng met de 
yoghurt. Breng op smaak met zout en de rest van de chili uit de molen.
Bereidingstijd: ± 10 min + ± 10-15 min. oventijd

*De blaadjes mogen niet op elkaar liggen. Zet de bakplaten na elkaar in de oven. Met twee platen tegelijk zakt de temperatuur namelijk te veel en worden de chips niet krokant genoeg.

Pasta met boerenkoolpesto, aubergine en salie
Van boerenkool kun je prima pesto maken. 
Lekker op een geroosterd  broodje, maar ook heerlijk door de pasta.

300 g penne 1 aubergine, in plakken van ½ cm dik
100 g pancetta in plakjes
10 g salie
50 g geroosterde amandelen
versgemalen peper, zout voor de pesto
150 g gewassen en gesneden boerenkool
50 g Parmezaanse kaas
50 g geroosterde amandelen
1 teentje knoflook
1 dl olijfolie

Breng voor de pesto de boerenkool met een bodempje water aan de kook en laat op zacht vuur 10 min. koken, tot alle 
boerenkool is geslonken. Spoel koud af in een vergiet en druk het vocht er goed uit. Laat afkoelen en pureer in een keuken-machine met de parmezaan, amandelen, knoflook en olijfolie tot een dikke pesto. Breng op smaak met peper en zout. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Bestrijk de
aubergine met 2 el olie en bestrooi ze met peper en zout. Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de aubergine ± 3 min. aan elke kant of tot deze zacht en gaar is. Keer geregeld. Bak de plakjes pancetta krokant in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de salie in het
bakvet. Giet de pasta af en laat even goed uitstomen. Meng de pesto erdoor en verdeel over diepe borden. Garneer de pasta met de aubergine, het spek, de salie en de amandelen.
Bereidingstijd: ± 35 min.

Is boerenkool uit de vriezer ongezonder? Lees hier meer! 

TV-kok Sandra Ysbrandy, van Thuis op zondag, gaat aan de slag met boerenkool. Bekijk de onderstaande video.

 

Ook interessant