Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Is boekweit gezond? Dít zijn de voor- en nadelen op een rijtje

is-boekweit-gezond.jpg

Boekweit: je ziet het steeds vaker voorbijkomen en misschien eet je het stiekem al heel lang. Zo wordt boekweitmeel onder andere gebruikt voor noedels, pannenkoeken en granola. Maar wat is boekweit nou eigenlijk en hoe gezond is het? 

We zetten de voordelen voor je op een rijtje. 

Wat is boekweit?

Boekweit wordt vaak op dezelfde manier als granen gebruikt, maar het is geen graan. Het is namelijk een kruidachtige plant met daaraan boekweitkorrels. Dat zijn de vruchtjes van de plant. Deze zijn driehoekig met een roodbruine dop, als een soort beukennootje. De boekweitkorrels hebben een nootachtige smaak. Boekweit lijkt op graan en wordt daarom ook op dezelfde manier verwerkt. Zo wordt er boekweitmeel van gemaakt dat bijvoorbeeld in brood, ontbijtgranen, koek en pannenkoeken wordt gebruikt. 

Is boekweit gezond?

Omdat boekweit zo op graan lijkt, staat dit ook in de Schijf van Vijf. Toch heeft dit niet dezelfde gezondheidsvoordelen als graanproducten. Wel kan het een goede aanvulling zijn op brood en graanproducten, waar goede voedingsstoffen inzitten. Zo bestaat boekweit uit vezels, koolhydraten, vitamine B1 en B6 en zitten er verschillende mineralen in, zoals magnesium. 

Vezelrijk

Doordat boekweit voor ongeveer 10 procent uit vezels bestaat, is dit goed voor je darmen. Ook geeft dit je langer een verzadigd gevoel. Dit kan dus ook helpen bij het afvallen.  

Antioxidanten 

In boekweit zitten antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. 

Bloedsuikerspiegel

Ook zou boekweit een stabiele bloedsuikerspiegel ondersteunen. Dat komt omdat de koolhydraten die in boekweit zitten niet zo snel verteerd worden, waardoor je bloedsuikerwaarden stabieler blijven. 

Glutenvrij alternatief 

Aangezien boekweit geen graan is maar wel overeenkomsten heeft, is dit een goed alternatief voor mensen die geen gluten mogen eten. Let wel op: er kan bij producten met boekweit risico zijn op kruisbesmetting. Kies daarom alleen voor bewerkte glutenvrije granen met ‘glutenvrij’ op de verpakking of het officiële ‘Crossed Grain’ keurmerk. 

Lees ook: Van oorzaak tot symptomen: dít wil je weten over een tarwe-allergie

Zitten er ook nadelen aan boekweit?

Het enige nadeel aan boekweit is dat je hier allergisch voor kunt zijn. Zo’n boekweitallergie kan ontstaan als je vaak veel boekweit eet. Hierdoor kun je last krijgen van huiduitslag, zwelling en spijsverteringsproblemen. In een uitzonderlijk geval kun je ook te maken hebben met ernstige allergische shock. Schakel in dit geval direct medische hulp in.

Omdat boekweit niet alle gezondheidsvoordelen van granen en graanproducten heeft, kan je dit dus niet volledig vervangen. Mits je geen glutenintolerantie of een allergie hebt, kun je de boekweit dus het beste met granen blijven combineren.  

Bron | Voedingscentrum, Jasper Alblas
Beeld | Getty Images

Cover M03 M3

Vaker boekweit proberen? In de nieuwste Margriet staan drie lekkere recepten met boekweit. Verder in het nieuwe nummer: een bijzonder interview met Nasrdin Dchar en zijn moeder Habiba, een dossier over rouwen om iemand die er nog is, tips voor de perfecte wenkbrauw en nog véél meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant