Eten

Dat wordt smullen: bloemkoolsoep met hazelnoot-peterseliepesto

dat-wordt-smullen-bloemkoolsoep-met-hazelnoot-peterseliepesto.jpg

Eens iets anders dan tomaten- of kippensoep? Probeer eens bloemkoolsoep met hazelnoot-peterseliepesto. Een rijkgevulde soep die ook bij kinderen in de smaak zal vallen. Lekker met stevig donker brood. 

Deze soep staat in slechts dertig minuten bij jou op tafel!

Dit heb je nodig (4 personen):

Voor de soep

  • 500 ml melk
  • ± 750 ml groentebouillon, vers of van tablet
  • 1 grote bloemkool, in roosjes
  • 1 ui, grof gehakt
  • 2 aardappels, geschild, in blokjes
  • ± ½ tl gemalen komijn
  • versgemalen zwarte peper, zout

Voor de peterselie-hazelnootpesto

  • 60 g blanke hazelnoten
  • 100 g bladpeterselie
  • ± 6 el extra vergine olijfolie
  • 1-2 tenen knoflook
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  • versgemalen zwarte peper, zout

Extra nodig: hakmolentje of keukenmachine, blender of staafmixer.

Bereidingswijze bloemkoolsoep met hazelnoot-peterseliepesto:

  1. Rooster voor de pesto de hazelnoten licht in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  2. Hak ze grof.
  3. Snijd de harde onderste stukjes van de stelen van de peterselie af en snijd de rest grof.
  4. Doe de peterselie met 2-3 el olie in een hakmolentje of keukenmachine en laat een paar keer draaien met de pulseknop.
  5. Voeg de knoflook en 50 g van de noten toe en laat nogmaals draaien.
  6. Voeg dan de kaas en zo veel olie toe, dat je een zo glad mogelijke pesto krijgt.
  7. Breng hem op smaak met peper en zout en doe de pesto over in een potje. Schenk er een laagje olie op en bewaar in de koelkast.
  8. Hak de rest van de noten fijn.
  9. Breng voor de soep de melk en 500 ml van de bouillon aan de kook.
  10. Voeg de bloemkool, de ui en de aardappel toe en kook in ± 15 min. gaar.
  11. Pureer de soep met de staafmixer en verdun hem eventueel met de rest van de bouillon.
  12. Breng op smaak met peper, komijn en eventueel zout.
  13. Schep de soep in kommen en schep langs een kant van de kom een flinke lepel pesto in halve cirkelvorm.
  14. Maal er royaal peper boven.
  15. En bestrooi met de fijngehakte noten.
  16. Lekker met grof donker brood.

Ziet er goed uit! 

bloemkoolsoep

Productie | Colette Beyne
Fotografie | Maaike van Haaster

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-05. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant