Eten

Bloemkoolbladeren weggooien? Zonde! Dit kun je er mee doen

bloemkoolbladeren-weggooien-zonde-dit-kun-je-er-mee-doen.jpg

Bloemkool, we zijn er dol op. Het is een echte klassieker, voor de standaard aardappels-vlees-groente maaltijd. Maar je kunt ‘m ook roosteren, pureren, wokken of stomen. En alsof dat alles nog niet genoeg is: je kunt ook met de bloemkoolbladeren aan de slag.

Gooi de bloemkoolbladeren voortaan niet meteen in de afvalbak. Dit kun je er namelijk nog mee maken. 

Weggooien is zonde

Zeker als je een eigen moestuin hebt, dan kunnen je bloemkolen nog wel eens uit meer blad dan bloem bestaan. Geen zorgen, want ook het blad kun je opeten. Bloemkoolbladeren hebben een beetje een bittere smaak, wat lijkt op witlof. Daarnaast zitten de bladeren en de stronk boordevol betacaroteen, antioxidanten en foliumzuur. Hartstikke gezond, dus zonde om weg te gooien. 

Bloemkoolsoep 

Het meest simpele recept om met de bloemkoolbladeren te maken, is een bloemkoolsoep. Hiervoor was je de bladeren en snijd ze in stukken. En ook de stronk kun je in dunne plakken snijden en meekoken voor extra voedingsstoffen. Maak eerst een bouillon en voeg daarna je bloemkoolbladeren en de stronk toe. Mocht je nog een restje bloemkoolroosjes overhebben, dan kun je die natuurlijk ook toevoegen. Laat dit twintig minuten zachtjes op laag vuur koken in een afgedekte pan. Voeg naar smaak zout en peper toe, et voilà. Een super simpele, maar heel gezonde bloemkoolsoep.

Geroosterde bloemkoolbladeren 

Als een bijgerecht, bij bijvoorbeeld een lekker stukje vlees, kun je in plaats van standaard groente ook een keer experimenteren met geroosterde bloemkoolbladeren. Het is heel makkelijk, maar ziet er wel meteen culinair uit. Om dit te maken verwarm je eerst de oven voor op 200 °C. Ondertussen was je de bladeren en kun je de nerf eruit halen, maar dit hoeft niet. Strooi een beetje zout, peper en olijfolie over de bloemkoolbladeren en leg ze vervolgens op het ovenrooster. In ongeveer tien minuten zijn ze lekker krokant. Je kunt zelfs nog een beetje roomboter aan toevoegen, om ze nog meer smaak te geven.

Lees ook: Bloemkool vs. broccoli: welke groente is gezonder?

Gefrituurde bloemkoolbladeren

Zin in een snack? Maar wil je eigenlijk ook gezond eten? Dan kun je bloemkoolbladeren omtoveren tot een soort groentechips. Dit doe je door de bladeren eerst te wassen en in stukken te snijden. Ook hier is het optioneel om de nerf weg te snijden. Frituur de bladeren ongeveer dertig seconden en laat ze vervolgens op keukenpapier uitlekken. Je kunt naar smaak zout over de gefrituurde bladeren strooien en een klein beetje azijn toevoegen. 

Nerven van de bloemkoolbladeren

Je kunt dus voor het roosteren en frituren de nerven van de bloemkoolbladeren verwijderen, maar ook die hoef je niet weg te gooien. Je kunt de nerven namelijk ook rauw eten. Ze zijn redelijk dik en lijken een beetje op bleekselderij. Een hartstikke gezonde snack dus, en lekker met verschillende dipjes. Je kunt de nerven ook in kleine stukjes snijden en roerbakken. Dit is een goede toevoeging om bijvoorbeeld een rijstgerecht net dat beetje extra te geven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|Libelle, HLN, Mens en Gezondheid
Beeld|iStock

Ook interessant