Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Gebruik jij bloem of meel in je favoriete recepten? Dit is het verschil

verschil-meel-bloem.jpg

Ben jij van plan om binnenkort weer eens lekker te gaan bakken? Grote kans dat er dan minimaal één meelsoort op je ingrediëntenlijst staat. Maar weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen bloem en meel? En is het ene beter dan het andere?

Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende soorten te krijgen, van spelt- tot amandelmeel. En dan bestaat er natuurlijk nog bloem. Zie jij tussen al dat meel het verschil niet meer? Geen punt. Wij zochten het voor je uit.

Dít is dus het verschil

Bloem en meel worden allebei gemaakt van granen. Het meest bekend is tarwe. Maar ook rogge, haver, boekweit, rijst, mais en amandelen kunnen tot fijn poeder worden vermalen. Het eerste resultaat van dit vermalingsproces heet meel. Hoewel er weinig van de graankorrels overblijft, blijven de gezonde voedingstoffen die er in graan zitten wel behouden. Daardoor zitten er in meel nog steeds veel vezels, vitaminen en eiwitten. Door het gemalen meel te zeven, ontstaat er bloem. Alle donkere vliesjes, die je wel terugvindt in bijvoorbeeld volkorenmeel, worden er bij het maken van bloem uit gefilterd. Daarnaast worden de gezonde voedingsstoffen uit het meel gezeefd.

Zelfrijzend of volkoren?

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, vind je in de supermarkt ook patentbloem en zelfrijzend bakmeel. Dat laatste product doet zijn naam geen eer aan. Want zelfrijzend bakmeel bestaat uit bloem waar later bakpoeder aan is toegevoegd, er is dus weinig meel meer in te bekennen. Patentbloem is nog fijner dan bloem en bevat meer gluten dan bijvoorbeeld tarwebloem. En mocht je honderd procent volkorenbloem tegenkomen, dat bestaat niet. Volkoren betekent namelijk dat de granen niet zijn gezeefd, terwijl dat wel moet om bloem te maken. De volkorenbloem die je in de supermarkt vindt, bestaat om die reden uit gewone bloem waar extra zemelen aan zijn toegevoegd.

En hiervoor gebruik je het

Door de grove structuur van meel is dit product heel geschikt voor het maken van brood of pannenkoeken. Bloem is fijner en daardoor een betere keus wanneer je koekjes, cake of taart wilt bakken.

Lees ook
Kraanwater, mineraalwater of bronwater?

Bronnen| Radar, 24Kitchen
Beeld| iStock

Ook interessant