Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Perfect voor tijdens de feestdagen: biscuitrol met bramen-crèmevulling

perfect-tijdens-de-feestdagen-biscuitrol-met-bramen-cremevulling.jpg

Nog op zoek naar een lekkere cake voor bij de koffie tijdens de feestdagen? Een gevulde biscuitrol is altijd feestelijk. De combinatie van luchtig biscuitdeeg met bosbessenconfiture en een roomvulling met fruit valt vast bij iedereen in de smaak.

Deze rol is voor 10 tot 12 personen.

Zo maak je de biscuitrol

voor het biscuitdeeg:

  • 125 g kristal-suiker
  • 5 middelgrote eieren
  • 100 g bloem
  • ½ el bramensap*
  • snuf zout
  • poedersuiker voor de crèmevulling
  • 6 g gelatine (4 blaadjes, Dr. Oetker)
  • 180 g bramen + extra om te garneren
  • 200 g roomkaas naturel
  • 100 g kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • rasp van 1 bio citroen
  • 4 el bosbessenconfiture of -jam
  • 8 verse frambozen voor de garnering
  • 1 kleine meringue, verkruimeld

extra benodigdheden: keukenmachine of blender, schone theedoek

*Geen bramensap gevonden? Je kunt ook zelf 2-3 bramen pletten en door een fijne zeef drukken

Zo maak je de biscuitrol

Bereidingstijd: zo’n 50 minuten, plus 15 minuten oventijd.

  1. Week voor de vulling de gelatine in koud water. Pureer intussen de bramen en roer de puree door de roomkaas en de suiker. Knijp de gelatine uit en los op in een scheutje warm water.
  2. Klop de slagroom lobbig en roer de opgeloste gelatine erdoor.
  3. Klop de slagroom door het bramen-roomkaasmengsel, verdeel het over 2 schalen en dek af. Laat dit mengsel minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
  4. Verwarm intussen de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hierbij rondom een opstaande rand van ± 3 cm. Vet het bakpapier goed in.
  5. Klop voor het biscuitdeeg de eieren en de suiker tot een lichte crème die als een lint van de kloppers loopt.
  6. Zeef de bloem en spatel deze samen met het zout luchtig door de eiercrème.
  7. Spatel het bramensap door het beslag en schep het op het bakpapier. Strijk uit tot een laag van ± 2 cm dik. Vouw het bakpapier eventueel passend.
  8. Bak de koek in het midden van de oven in 10-15 min. lichtbruin.
  9. Zeef poedersuiker boven de theedoek. Keer de koek op de doek, trek het bakpapier direct los en rol de koek met theedoek en al op. Laat 20 min. afkoelen.
  10. Rol de cake dan voorzichtig uit de doek en bestrijk hem met de confiture. Leg de frambozen er in het midden in een lengterij op en bestrooi met de citroenrasp.
  11. Verdeel de vulling van een van de schalen over de cake en houd daarbij een rand van 1 cm vrij.
  12. Rol de biscuit voorzichtig op en zet in de koelkast. Snijd kort voor het serveren de randen van de rol mooi recht en bestrijk met de inhoud van de tweede schaal bramencrème.
  13. Garneer met de extra bramen en bestrooi met de meringuekruimels. 

Lees ook:
Heerlijk dessert: mini limoen-kokos-cheesecakes

Recept | Debby de Mangelaere
Fotografie | Wout Hendrickx

Ook interessant