Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bijgerecht voor de barbecue: kruidige aardappelsalade met gegrilde courgette en oreganodressing

aardappelsalade.png

Goede bijgerechten zorgen voor een geslaagde barbecue. Wat zouden we zo’n avond moeten zonder stokbrood, satésaus en vooral: aardappelsalade? De combinatie van radijsjes, tomaten, perfect gekookte krieltjes en groene tuinkruiden maken van dit recept een culinair hoogstandje. Je serveert er gegrilde courgettes bij, overgoten met een citroenige dressing verrijkt met oregano. Heerlijk als volgende week de temperaturen weer gaan stijgen.

 Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit heerlijke bijgerecht kunt maken! 

Dit heb je nodig:

  • 1 kg krieltjes
  • 1 bos radijsjes
  • 2 tomaten
  • wortels
  • 1 citroen
  • (Abraham’s) mosterd
  • mayonaise
  • 10 g verse oregano
  • 1 teen knoflook
  • 2 courgettes
  • 15 g verse kruidenmix met kervel, bieslook en dille
  • peper en zout
  • olijfolie
  • azijn

Zo maak je de aardappelsalade

  1. Bereid de barbecue voor
  2. Breng een grote kookpan met een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook.
  3. Schil de krieltjes en snijd ze in brede, halve schijfjes. Voeg de aardappelschijfjes toe zodra het water kookt en kook ze in 10 – 12 min. gaar. Giet ze af en spoel ze schoon.
  4. Maak intussen de radijsjes schoon en verwijder de blaadjes. Snijd de radijsjes in vieren.
  5. Schil en rasp de wortels grof.
  6. Snijd de tomaten in 8 partjes.
  7. Hak de kervel en dille zonder hardere steeltjes fijn.
  8. Snijd de bieslook in dunne rolletjes.
  9. Maak een kruidensaus van de gehakte verse kruiden, 2 tl zout, peper, mayonaise en mosterd naar wens, 3 el olijfolie, 1 el water en 3 – 4 el azijn.
  10. Meng de radijsjes, wortelrasp, tomaten en gekookte aardappelschijfjes met de kruidensaus en zet het mengsel opzij om de smaken in te laten trekken.
  11. Pel en rasp of hak de knoflook fijn. Pluk de oreganoblaadjes en hak de helft daarvan fijn.
  12. Rasp de citroenschil van een citroenhelft en pers de citroen uit.
  13. Meng de knoflook met 1 tl citroenrasp, 1 – 2 el citroensap, 0,5 tl zout en peper. Roer er 2 el olijfolie door.
  14. Snijd de courgettes in de lengte in 1 cm dikke plakken en kwast ze in met een laagje olijfolie. Bak de courgetteplakken in 3 – 4 minuten per zijde op de barbecue of in een grillpan op middelhoog vuur gaar – tot je grillstrepen ziet.
  15. Leg de plakken op een groot bord en giet de oreganodressing erover. Bestrooi met de rest van de oregano. Serveer als bijgerecht.

Nog een paar handige tips voor het barbecuen

– Kijk goed uit. Dit is de enige veilige manier om de barbecue aan te steken.

– Wil je barbecuen, maar heb je weinig tijd voor de voorbereiding? Houd je gewoon van gemakkelijk of kun je wel wat extra inspiratie of hulp gebruiken? De bezorger van maaltijdboxen Marley Spoon lanceert een BBQ-box voor vleesliefhebbers én vegetariërs. De ingrediënten voor het recept hierboven vind je trouwens ook in de box. En die box bevat die nog veel meer lekkere recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van sticky miso-kipspiesjes, kipspiesjes in saffraansaus, köfte of pittige merguezworstjes? Of een portobello met camembert, fetapakketjes met zomergroenten of halloumi-perzikspiesjes en oosters gekruide aubergine? Hmm… Zo wordt een lekkere barbecue wel heel gemakkelijk. Hier lees je welke gerechten er precies in de BBQ-box zitten en hoe je de box bestelt.

O, en dan nog even deze slimme tip: zo maak je dat barbecuerooster na afloop snel en simpel schoon.

Bekijk ook

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant