Een bodem op basis van groenten: deze glutenvrije homemade pizza met geitenkaas en pistachepesto is allesbehalve tradizionale! Zo’n dieproze pizzabodem maak je met bietjes en quinoameel. Omdat quinoameel wat zwaarder is dan tarwebloem heb je aan een kleine pizza voldoende.
Dit heb je nodig voor 2 grote of 4 kleine bietenpizza’s
voor de bodem: 500 g gekookte bietjes (vacuümpakje)
1 zakje bakpoeder (16 g)
2 tl zout
1 ei
2 el olijfolie
100 ml bietensap
350 g quinoameel*
optioneel: rode levensmiddelenkleurstof)
voor de topping:
125 g zachte geitenkaas
4-5 kleine rode chioggia-bietjes**
3 el milde olijfolie
1 el sherryazijn
1 tl honing versgemalen peper
voor de pistachepesto:
60 g gepelde, ongezouten pistachenoten
6 el extra vierge olijfolie
1 el sherry-azijn
2 el dille, fijn gehakt
snuf zout
Zo maak je de pizza
Pureer voor de bodem de bietjes met sap in de keukenmachine.
Meng deze puree met het bakpoeder, zout, ei, de olijfolie, het bietensap en het quinoameel en vorm hier een ietwat vochtig ‘deeg’ van.
Kleur het eventueel iets bij met wat druppels kleurstof.
Bekleed een of twee (pizza)bakplaten met bakpapier en strijk het deeg er gelijkmatig op uit.
Verwarm de oven voor op 180 °C en bak de bietenbodem ± 25 min.
Haal uit de oven, verkruimel de geitenkaas erover en zet nog 10 min. in de oven of tot de kaas is gesmolten.
Schil intussen de chioggia-bietjes en snijd ze in flinterdunne plakjes met een dunschiller of scherp mes.
Klop of schud een dressing van de olijfolie, de azijn, de honing en peper naar smaak en schep die door de bietjes.
Laat 15 min. intrekken.
Pureer de ingrediënten voor de pistachepesto.
Beleg de warme pizza met de rauwe biet en druppel de pistachepesto erover.
Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 35 min. oventijd + 15 min. intrekken
*Voor quinoameel worden quinoazaden fijngemalen. Het is glutenvrij, maar wel wat zwaarder dan tarwebloem.
**De chioggia-biet heeft een verrassende binnenkant met ringen in verschillende kleuren. Hij is wat zoeter van smaak dan de rode biet. Je kunt hem kopen op de markt, bij natuurvoedingswinkels en bij groentespeciaalzaken.
Tekst | Beanca de Goede
Fotografie | Maaike van Haaster
Productie | Colette Beyne
Styling | Judith Baehner
Bereiding | Yvonne Jimmink
Dit recept is afkomstig uit Margriet 2018-16. Bestel deze editie na via magazine.nl.