Eten

Bewaar je dít in de koelkast? Niet doen!

paprika.jpg

Groente en fruit kun je veel langer vers (en vooral smaakvol!) houden als je het op de juiste manier bewaart. Wist je dat bijvoorbeeld wortel en paprika echt niet in de koelkast thuishoren? Hoe bewaar je het beste je groente en fruit?

Welk groente en fruit horen niet in de koelkast?

Bewaar je appels in de koelkast, dan verleng je de houdbaarheid met drie weken. Tomaat, paprika, aubergine en komkommer moeten juist níét in de koelkast. Deze vruchtgroentes hebben last van zogeheten koudebederf. Als je ze bij een temperatuur van 4 °C graden bewaart, gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Dat geldt ook voor citroen, avocado en banaan.

12 veelgebruikte producten

Maar hoe onthoud je die lijstjes? Als je volle boodschappentassen staat uit te laden, kan de ‘Ja/Nee’-koelkassticker je helpen. Op de sticker zie je in een oogopslag waar je twaalf veelgebruikte producten het best kunt bewaren. En als je je voedsel langer goed houdt, ga je natuurlijk meteen de verspilling tegen.

1,2 miljoen stickers

De ‘Ja/Nee’-koelkaststicker past in elke koelkast op de koelkastdeur, laat geen lijmresten achter en is dus gemakkelijk te verplaatsen. Er zijn maar liefst 1,2 miljoen stickers gedrukt. Van 9 tot en met 22 november 2015 zijn ze in heel Nederland gratis verkrijgbaar in 1.300 filialen van supermarktketens: in supermarkten van Jumbo, Dekamarkt, Dirk, Plus en Coop.

Andere soorten groente en fruit

Kiwi’s of peren bewaar je het langst in de koelkast, maar als je ze nog een paar dagen wilt laten narijpen, kun je ze beter op de fruitschaal leggen. Gesneden fruit leg je luchtdicht in de koelkast, net als gesneden groenten. Producten zoals winterpeen, knolraap en andere groentes die buiten de koelkast horen, bewaar je het best op een koele, droge en liefst donkere plaats. Koel is ongeveer 10 tot 15 °C. Een kelder is ideaal, maar als je die niet hebt, kun je denken aan een bijkeuken, garage, berging, trapkast of gangkast. Als het maar een onverwarmde en afgesloten ruimte is die zich op of in de grond bevindt. Het kan ook een aanrechtkastje in een (onverwarmde) keuken zijn, dat niet dicht bij de oven of het fornuis zit.

Lees meer over eten bewaren

Bron: Voedingscentrum

Ook interessant